Home » Wat doen jongeren straks met hun mobiele telefoon? Deel 2

Wat doen jongeren straks met hun mobiele telefoon? Deel 2

Vorige week schreef ik een artikel over mobiele telefoons; die geen mobiele telefoons meer zijn. De mobiele telefoons die op tafel liggen voor u in de klas, kunnen en vooral doen ook meer dan u wellicht voor mogelijk houdt. En de jongeren in de klas weten maar al te goed wat de mogelijkheden zijn van deze device.


Heel eerlijk: de meeste leerlingen zullen nog gewoon gebruik maken van hun telefoon zoals u het kent, met behoorlijk wat sms, een klein beetje mms en nog wat msn. Natuurlijk kunnen ze een foto van u maken en als ze handig zijn direct op het internet plaatsen. Op hun eigen Hyves pagina, Twitter of een blog waar ze makkelijk iets kunnen posten. Een video kunnen ze ook nog wel maken, maar de meesten zullen niet weten hoe ze die direct op het internet gaat krijgen. Dat zal toch meestal eerst via een computer gaan.
 


Maar binnen uw klas zijn er ook slimmeriken die wel weten wat ze kunnen met hun mobiele device. Die inmiddels de nieuwste mogelijkheden hebben ontdekt via het internet of een van de merken die hen applicaties (ofwel apps) aanbiedt. Zij weten misschien ook dat het mogelijk is om een video direct live op het web neer te zetten via Qik. Een mobiele app waar je bijvoorbeeld de les direct met je vrienden kan delen. Of de hele wereld. Het is dan niet meer de telefoon afpakken en vragen of het filmpje verwijderd wordt, want het filmpje staat dan al op het net. Maar de ontwikkelingen gaan nog veel verder.


Let wel: mobiele telefoons zijn erg verschillend. Niet alleen qua merk, maar vooral ook wat ze allemaal kunnen. In tegenstelling tot veel andere markten zijn mobiele telefoons nog steeds niet gestandaardiseerd. Dat betekent dat je voor iedere applicatie een nieuwe versie moet maken. Dat is tijdrovend en daarom gaat de mobiele markt en al haar mogelijkheden nog niet zo hard als ik tien jaar geleden eigenlijk had verwacht. Maar er is al heel veel moois.
 

 

Vorige week sprak ik al even over augmented reality, dit keer wil ik een aantal internationale mobiele concepten aanhalen die realiteit zijn, die misschien nu al in uw klas aanwezig zijn, maar die u ook inzicht geven in wat er allemaal omgaat in dat kleine mobieltje. Misschien leuk om tijdens een les eens te bespreken.  


Mobiliseren: mensen bij elkaar brengen

Er zijn verschillende applicaties die je kunt downloaden op je mobiele telefoon waarbij je via bluetooth, gps of je Cell ID, vrienden maar ook nieuwe mensen kunt ontmoeten. Applicaties zoals Zannel of Aka-Aki. Je wordt lid, download de applicatie op je mobiel en jij kunt zien wie bij jou in de buurt is. Je vertelt wat je aan het doen bent, Aka-Aki laat zien waar je bent. En als je geen zin hebt, zet je jezelf op onzichtbaar. Dus terwijl u denkt dat een leerling om haar mobiele kijkt om te zien hoe laat het is, ziet zij dat een vriendin op dat moment al in de kantine zit. Een ander mooi voorbeeld is een applicatie van Nike met de naam Ballers Network waar basketbal spelers een social network (o.a. via Facebook) krijgen aangeboden, waar via de mobiele telefoon op ieder moment een wedstrijdje georganiseerd kan worden. Dus iemand geeft plaats, tijd en level aan en anderen kunnen zich ter plekke aanmelden voor de wedstrijd. De mobiel wordt een startpunt om mensen bij elkaar te brengen.
 


Gamen via je mobiele console

Je hebt geen computer of console zoals een PlayStation nodig om gewoon lekker te kunnen gamen. Jongeren zullen steeds vaker hun mobiele inzetten om een potje Guitar Hero te spelen of om te tennissen waarbij hun mobiel een racket is. Bij Guitar Hero kun je zelfs geld inzetten als je jouw kunsten tegen andere spelers wilt vertonen. Iets dat vanzelfsprekend ook kan bij het mobiel pokeren. Waar de regering net het online pokeren toch aan strakkere banden wil leggen, hebben ze nog niet echt rekening gehouden met de mobiele variant. En daar zal de overheid nog wel vaker achteraan lopen: hun mobiele device.
 

 

Er is genoeg discussie op het voortgezet onderwijs over de mobiele devices in de klas. Ik kan me voorstellen dat ze voor de onnodige afleiding zorgen. Belangrijk is wel om te weten wat deze devices allemaal kunnen en waar het naar toe gaat. En of je ze kunt integreren in je lesmethode. Zie de mobiel niet als vijand, maar als een verlengstuk van de leerstof. Want er zijn al genoeg interessante apps die jongeren tot nadenken kunnen zetten. Of die hun leven leuker of inspirerender kunnen maken. Iets dat we eigenlijk allemaal toch willen bereiken in de klas.         

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.