Home » Wat doen jongeren straks met hun mobiele telefoon?

Wat doen jongeren straks met hun mobiele telefoon?

Onlangs publiceerde T-Mobile een onderzoek onder 1000 ouders met kinderen onder de 18 jaar, naar het belgedrag van kinderen in Nederland. Een mooie aanleiding overigens om daar direct een nieuw product aan te koppelen met de naam T-Mobile Family.


Slim om het ook Family te noemen, want de meeste ouders betalen nog steeds de mobiele kosten van hun kinderen (meestal in de vorm van pre-paid kaarten). Bijzonder detail overigens is dat ouders in de Randstad vaker de rekening betalen, dan ouders op het platteland, waar de kinderen zelf voor hun kosten moeten werken.


Waar de videorecorders een paar jaar geleden al verhuisde naar de kamers van de kinderen (met de intrede van de dvd-speler), worden nu de oude telefoons massaal aan de kinderen gegeven. En dat begint al bij de leeftijd van 6 tot 8 jaar, waarvan een kwart reeds over een telefoon beschikt. De mobiele telefoon wordt steeds belangrijker voor kinderen. Maar ouders hebben er ook een belang bij. 70% van de ouders vindt het belangrijk dat kinderen in geval van nood kunnen bellen. En dat zij altijd en overal bereikbaar kunnen zijn. De meeste gesprekken worden ook vaak met de familie gevoerd (zie weer de naam Family) en dan meestal met de moeder.


De mobiele telefoon is dus niet meer weg te denken uit het leven van de tiener. 86% van de jongeren heeft zijn/haar mobiele telefoon altijd binnen handbereik en twee derde geeft aan dat hun mobiele telefoon alleen uit is als de batterij uit is (Memo, “Goeiemoggel tis uit”, juli 2008). Ik geloof dat het over een paar jaar een eerste levensbehoefte is, net als internet. Sterker nog: de mobiele telefoon neemt straks de plaats in van de computer. Waar nu 51% van de jongeren zegt internet het meest te zullen missen en 31% de mobiele telefoon (14% overigens televisie), zal dit in de toekomst precies omgedraaid zijn. Internet wordt mobiel en de PC zal een andere rol krijgen in de huiskamer en meer naar televisie opschuiven.


De mobiele telefoon wordt voor jongeren de navelstreng met vrienden, met informatie op het web maar ook informatie op straat. Want waar wij volwassenen bij een mobiele telefoon alleen nog maar denken aan telefoneren en sms’en, zullen vooral jongeren de grenzen gaan opzoeken van hun ‘mobiele telefoon’.


Eigenlijk kunnen we niet meer spreken van een mobiele telefoon. Ik zag ooit een documentaire waarin een jongen van een jaar of 6 naar een film zat te kijken waarin een gewone telefoon (met een draad) te zien was. Hij vroeg zijn moeder waarom er nou een draad aan een telefoon zat; was toch niet handig. Jongeren zijn zich straks niet meer bewust van de oorsprong van de telefoon. Zij hebben een mobiele ‘device’ waarmee ze ‘connected’ zijn. En het gaat harder dan u denkt. Een aantal voorbeelden.


Heeft u weleens gehoord van Augmented Reality? Maar vooral wat de mogelijkheden daarvan zijn? Wist u dat u via uw mobiele device naar huizen
kunt kijken en kunt zien of deze te koop staan en tegen welke prijs? Kijk even naar het filmpje. Of om de juiste route uit te stippelen zonder het gebruik van moeilijke landkaarten en stadsplattegronden.


Google is ook hard aan de weg aan het timmeren op het gebied van mobiele devices. Zo kwamen ze vorig jaar met hun eigen toestel. En ontwikkelen ze relevante software die het toestel, in combinatie met internet, nog leuker of handiger maakt. Met de dienst Latitude je nu laten weten aan vrienden waar jij je bevindt en kun je natuurlijk ook zien waar je vrienden zijn. Handig voor jongeren als ze rondhangen in de stad of in het weekend in de kroeg.


Waar bedrijven zoals www.iens.nl restaurants in kaart brengen en bezoekers de mogelijkheid geven om hun ervaringen te delen met andere bezoekers, gaat een bedrijf zoals Yelp veel verder. Je loopt door de straat, ziet een restaurant en kunt ter plekke zien wat de ervaringen zijn.


Slechts drie voorbeelden die nu al realiteit zijn. Ouderen nemen deze ontwikkelingen voor lief en willen zich hier niet meer in verdiepen, omdat ze het zinloos of een hype vinden. Jongeren blijven gretig en willen ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Volgende week wil ik nog een aantal bijzondere mobiele concepten voorleggen. Want als u deze week weer een mobiele telefoon in uw klaslokaal ziet, weet u dat het veel verder gaat dan telefoneren.
  

 

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.