Home » Waar kun je met je leermiddel terecht?

Waar kun je met je leermiddel terecht?

In het artikel ‘Leerlingen maken binnenkort hun eigen lesmateriaal had ik het al over de groeiende rol van co-creatie in het onderwijs. Uit de interessante reacties op het artikel blijkt dat er op meerdere plekken wordt gediscussieerd en nagedacht over de mogelijkheden.


Het spectrum is breed; van een leerling die als assistent van leraren helpt met het ontwikkelen van lesmaterialen, tot aan de methode Gelukskunde, een samenwerking van Theo Wismans met zijn team en Malmberg’s Onderwijsvanmorgen.nl. Waar kun je eigenlijk terecht als je een leermiddel wilt ontwikkelen, verbeteren of delen?
 


Inventarisatie

Het leek ons dan ook interessant om eens te inventariseren welke initiatieven er nog meer zijn. Uiteraard horen wij graag welke sites, tools, scholen of partijen we hierbij nog missen. Martijn Staal van TNO gaf al aan dat Surfnet en Kennisnet, net als Onderwijsvanmorgen.nl, experimenteren met co-creatie op sites als Leraar24 en Wikiwijs .
 

 

Wikiwijs is een bekend initiatief waarmee leraren zelf lesmaterialen kunnen arrangeren, ontwikkelen, plaatsen en beoordelen. In Nederland kwamen we ook nog Lesbank.nl  tegen. Lesbank is een initiatief van Edutude en biedt leraren de mogelijkheid om leermiddelen te ontwikkelen, bijwerken en zelfs publiceren. We zijn erg nieuwsgierig naar de ervaringen; zijn er bezoekers van Onderwijsvanmorgen die ervaring hebben met Wikiwijs en/of Lesbank.nl? 

 

Ook via Digischool is het mogelijk om lesmaterialen en andere ideeën uit te wisselen met andere leraren en onderwijs-geïnteresseerden. Via de Hyve Community 78 wisselen ruim 750 leden van gedachten over leermiddelen en andere onderwijs-gerelateerde zaken.
Opvallend is hier dat de actualiteit een vrij grote rol speelt. Zo vraagt iemand in de Hyve bijvoorbeeld via een ‘krabbel’ om lesideeën omtrent de Olympische Spelen. In Nederland kwamen we ook nog de site Prodocent  tegen.


Internationaal
Internationaal is ook een groot aantal initiatieven te vinden. Interessant zijn wellicht Web Poster Wizzard. Op deze site kan de leraar zelf materialen maken en publiceren; de tool is gratis. Van een heel andere orde en erg interessant is het initiatief van onze zuiderburen Claroline, een Open Source eLearning en eWorking platform. Ook bekend is Xerte.

 
Niet iedereen zal tijd en/of zin hebben om hele modules op te zetten. Waar moet je zijn als je alleen maar oefeningen wilt gebruiken of als je vooral bestaande middelen wilt verrijken? Zijn er speciale, afzonderlijke tools voor het verrijken van leermiddelen? Tips zijn welkom, we denken aan specifiek op leermiddelen gerichte tools waarmee je bestaande bestanden kunt voorzien van aantekeningen, video of audio. Denk aan meer algemene tools als
Adam’s Apples, Brainshark of Elluminate.


Uw ervaring?

Onze lijst is een snelle inventarisatie, we claimen zeker niet hiermee alle interessante initiatieven te hebben opgenoemd. Sterker nog, we roepen u op om uw favoriete sites en tools op dit gebied te delen. We zijn erg benieuwd naar uw aanvullingen én ervaringen.

Hoe groot is de behoefte om zelf nieuwe materialen te ontwikkelen?
Welke tools zijn hiervoor geschikt?
Gebruikt u sites of applicaties om leermiddelen te verrijken?
Wat mist u nog?
Hoe en met wie deelt u online uw ideeën?

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.