Home » Veilig internetten

Veilig internetten

Slechts 24 procent van de jongeren tussen de twaalf en zestien jaar heeft via school weleens voorlichting gehad over veilig internetten. Dit wordt door ouders nogal eens overschat: driekwart van de ouders denkt dat er op school over wordt gesproken. Dit blijkt uit een recent onderzoek* van Digibewust in samenwerking met onderzoeksbureau YoungWorks.

Er valt op sommige scholen nog heel wat terrein te winnen als het gaat om voorlichting over veilig internetten en mediawijsheid. Met een paar creatieve lessen kunt u het digitale bewustzijn van uw leerlingen al vergroten. Gelukkig is er één voorname bron die barst van de bruikbare informatie en tools en dat is – jawel –  het internet zelf. Voor u een aantal handige websites, video’s en tools waar u wellicht iets aan heeft.

  • Op de website van Digibewust zijn verschillende boekjes en brochures te downloaden met informatie over specifieke onderwerpen zoals digitaal pesten, video’s online zetten en verliefd op internet. De brochures zijn geschreven voor ouders, maar als docent kunt u hier ook prima mee uit de voeten.
  • Mediaopvoeding is een website waar deskundigen antwoord geven op vragen over kinderen en media. Hier kunt u als docent bijvoorbeeld terecht als u niet meteen een afdoende antwoord op uw vraag kunt vinden of als u met een gecompliceerde kwestie zit. Kijk vooral ook bij de reeds gepubliceerde vragen.
  • Een ander belangrijk hulpmiddel is de website Vraag het de Politie. Hier kunnen jongeren terecht voor de meest uiteenlopende vragen. Onder de subkop internet kunnen leerlingen terecht met de meest uiteenlopende vragen. De antwoorden zijn kort en helder en het is ook mogelijk om, al dan niet anoniem, een persoonlijke vraag te stellen.

Bovenstaande een meerdere bruikbare websites vindt u op Meldknop.nl: een initiatief van Digibewust met ondersteuning van de politie en organisaties als De Kindertelefoon en Meldpunt Discriminatie Internet.

Wat wordt er bij u op school gedaan aan voorlichting over veilig internetten? En welke bronnen gebruikt u zelf om dit onderwerp te behandelen? Deel uw kennis met ons en met uw collega’s. Bedankt!

*In dit onderzoek zijn 232 ouders (leeftijd 29-64 jaar; gem. 46 jaar) en 410 kinderen (leeftijd 12-16 jaar) bevraagd. Er is een goede spreiding naar leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. De vragenlijsten zijn via een online panel verspreid in de periode van 11 tot en met 20 januari 2013.

Laatste onderwijsnieuws

Een van de bekendste stoepplantjes: de paardenbloem

Natuur dichtbij: stoepplantjes

Geen natuur in de stad?! Kijk eens naar beneden of naar een muur en ontdek de allerlei prachtige stoepplantjes.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.