Home » Te weinig respect voor de leraar

Te weinig respect voor de leraar


Bij pesten op school gaat het vaak over leerlingen die elkaar pesten. Maar hoe zit het eigenlijk met leerlingen die hun leraar pesten? EenVandaag en jongerenkrant 7Days onderzochten dit onder 912 middelbare scholieren.
Dit artikel is geschreven door Yvonne van Sark en verscheen eerder op de blog van Youngworks.

Vorige maand maakte het CBS bekend dat één op de tien leraren gepest wordt, vooral door leerlingen (zie hier). EenVandaag en 7Days wilde weten waarom leerlingen hun leraar pesten. Volgens de leerlingen komt het pesten van leraren vooral voor als leraren weinig gezag tonen en geen orde kunnen houden. Daardoor daalt het respect van de leerlingen, soms zelfs met pesten als gevolg. De meest voorkomende voorbeelden van pestgedrag die leerlingen noemen zijn:

  1. Roddels of geruchten over de leraar verspreiden;
  2. (Stiekem) foto’s en video’s van de leraar maken en verspreiden;
  3. De docent intimideren, bv door propjes te gooien of iets op het bord te schrijven.

Twee derde van hen (67%) vindt dat scholieren te weinig respect hebben voor leraren. Iets minder dan een kwart (23%) heeft vorig schooljaar meegemaakt dat er in zijn of haar klas een leraar gepest werd.

Klik hier voor de rapportage het onderzoek.

Hier kun je een radio-uitzending beluisteren over het onderzoek.


Heeft u weleens te maken gehad met pesterijen van leerlingen? Wat heeft u daar toen aan gedaan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.


Dit artikel is geschreven door Yvonne van Sark
‘Bij YoungWorks houd ik me vooral bezig met adviestrajecten, presentaties en trainingen over jongeren. Ik volg de jongerencultuur al meer dan 20 jaar en heb inmiddels zelf twee tienerkinderen. Met collega Huub Nelis schreef ik de boeken Puberbrein Binnenstebuiten (2009), Over de Top (2012) en Motivatie Binnenstebuiten (2014).’

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.