Home » Sociale stijlen: wat kun je ermee?

Sociale stijlen: wat kun je ermee?

In de voorafgaande artikelen hebben we kennis kunnen maken met een viertal sociale stijlen, te weten de promoting, controlling, facilitating en analytical stijl.
Indien u de test heeft afgelegd, heeft u kunnen zien dat u waarschijnlijk een mix van deze stijlen heeft. U heeft ook gezien dat er één stijl is die dominant aanwezig is. Stel dat uw percentages zijn: 40% controlling, 25% analytical, 10% facilitating en 25% promoting, dan is uw dominante stijl controlling.
In dit slotartikel  wil ik ingaan op enkele vragen die vaak door scholen worden gesteld.

1. Welk nut kan kennis van elkaars sociale stijlen hebben voor de onderlinge verhoudingen?
Sociale stijlen kunnen worden ingezet in processen van teambuilding.
Als je  in een docentenkamer kijkt en je ziet de mensen bij elkaar zitten, dan hoef je niet verbaasd te zijn als ze (onbewust) gegroepeerd zijn volgens clusters van sociale stijlen. Dus: soort zoekt soort. Als mensen echter vooral hun contacten zoeken bij gelijkgestemde mensen, mist men de kans te leren van elkaar. Iedere stijl heeft namelijk zijn sterke en zijn zwakke kanten. In een goed team profiteert men van elkaars sterke kanten en compenseert men elkaars zwakke kanten. Door teams te vormen van gemengde sociale stijlen geeft men mensen de kans elkaar beter te leren kennen en ook andere stijlen te leren waarderen. Tegelijkertijd kan men voorkomen dat een conflict tussen dominante stijlen eerst moet worden beslecht alvorens de beoogde doelen ter hand kunnen worden genomen.

2. Kun je sociale stijlen herkennen bij leerlingen?
Jazeker! Met behulp van het geleerde in deze artikelen, kunt u de stijlen herkennen. U weet van iedere stijl hoe u aansluiting kunt vinden en u kent de sterke en zwakke punten van die stijl. Doe daar uw voordeel mee. Ook bij leerlingen geldt dat een goede mix kan voorkomen dat te veel leerlingen met dezelfde sociale stijl eerst een strijd om de macht gaan uitvechten. Dit is vooral belangrijk in klassen waarin samenwerkend leren wordt toegepast.

3. Zijn sociale stijlen veranderbaar?
Niet echt. Zij behoren tot de persoonskenmerken van mensen. Wel leren mensen onder invloed van hun omgeving minder dominante aspecten van hun sociale stijlen mix te versterken, als blijkt dat dit gunstige gevolgen heeft voor hun sociale interacties. Dit geldt ook voor aspecten van hun dominante stijl die minder goed ontvangen worden door de buitenwereld.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.