Home » Sociale stijlen: inleiding

Sociale stijlen: inleiding

Docenten hebben te maken met een grote variatie aan gedrag. Sommige leerlingen zijn gesloten, andere zijn open. Sommige leerlingen zijn arrogant, andere willen zich overal mee bemoeien. Weer andere leerlingen zijn bazig, meegaand, kritisch, agressief of passen zich gemakkelijk aan. We vinden deze soorten van gedrag niet alleen bij onze leerlingen, maar ook bij onze collega’s.

 Gedrag en communicatie zijn altijd belangrijk, natuurlijk ook in het onderwijs. Sociale intelligentie is hierbij een essentieel begrip. Volgens de Britse bioloog en antropoloog Robin Dunbar begon sociale intelligentie al heel vroeg in de evolutie. Naarmate in de evolutie ons brein groeide en wij in steeds grotere groepen gingen leven werden de onderlinge relaties steeds veelvuldiger en complexer. Er werd een steeds sterker beroep gedaan op ons vermogen onderling op alle niveaus te communiceren. Onze sociale intelligentie werd daardoor steeds sterker. Onder sociale intelligentie verstaan we dan ook ons vermogen ons in te leven in de gevoels- en gedachtenwereld van anderen. Types van gedrag zijn tamelijk stabiel. Zij behoren tot het wezen van een individu, net als leerstijlen. De verschillende types van sociaal gedragen noemen we sociale stijlen. Kennis van sociale stijlen kan ons helpen in het contact met leerlingen en collega’s. Deze reeks gaat dan ook over het herkennen van de verschillende stijlen én over tips voor het soepel omgaan met de soorten gedrag.  In deze serie maken we kennis met vier sociale stijlen: de controlling, promoting, facilitating en analytical stijl. Van iedere stijl bespreken we de eigenschappen. Wat zijn de sterke en zwakke eigenschappen van iedere stijl? Welke basisbehoeften hebben leerlingen met een bepaalde stijl? Wat zijn hun verbeterpunten? Hoe vinden wij met onze eigen sociale stijl aansluiting bij die andere stijl? Wat is mijn eigen stijl? Kunnen we sociale stijlen inzetten bij conflicthantering? En hoe doen we dat? Bent u nieuwsgierig naar uw eigen sociale stijl? Download dan hier de test over sociale stijlen.   

 

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.