Home Artikelen

Skippy tussen de sterren, een must read voor docenten

jongerencultuur | trends | internationaal onderwijs | donderdag 24 november 2011, 11:22
Skippy tussen de sterren

In Skippy tussen de sterren beschrijft Paul Murray het leven van een groep jongens van 14 jaar, op een luxe internaat in een buitenwijk van Dublin. Als geen ander weet Murray zowel de leerlingen als het docentenkorps te typeren. Dat doet hij met uitgesproken empathie voor zijn karakters. Deze vuistdikke roman is daardoor een must read voor docenten. Niet alleen zullen zij hun collega’s in bepaalde karakters herkennen, ook wordt henzelf een spiegel voorgehouden. Onderwijsvanmorgen.nl sprak 17 november met Paul Murray in Amsterdam.

 

 

Paul Murray (Dublin, 1975) wist al op jonge leeftijd dat hij schrijver wilde worden. Na zijn middelbare school (Blackrock College, Dublin, de school waarop dit boek deels is gebaseerd) studeerde hij Engelse literatuur aan Trinity College. Vervolgens wijdde hij twee jaar aan de eerste versie van zijn debuutroman An Evening of Long Goodbyes. Ook in die tijd was het echter nauwelijks mogelijk een uitgever te vinden voor je debuut. Hij besloot dan ook in een boekhandel te gaan werken. Het toeval hielp Murray een handje, toen zijn collega boekverkoper John Boyne een contract ontving voor diens debuut The thief of time. Boyne, bekend geworden door zijn Boy with the striped pyjama’s, las het manuscript van Murray en adviseerde hem een jaar creative writing te gaan studeren aan de universiteit van East Anglia. Deze schrijfopleiding wordt beschouwd als een van de beste in het Anglicaanse taalgebied. Nadat Murray zijn cursus had beëindigd, bood uitgeverij Penguin Murray een contract voor zijn eerste boek.

Empathie voor de hoofdrolspelers
De onzekere Daniel/Skippy, nerd Ruprecht, sociale Geoff, cynische Dennis en oversekste Mario vormen een hecht vriendengroepje. Zij maken zich sterk tegen psychopaat Carl en diens opportunistische vriend Barry, waarbij Murray voortreffelijk de taal van de jeugd laat klinken. Maar niet alleen de leerlingen worden scherp uitgelicht. Ook het docentenkorps wordt onder de loep genomen: Howard (the Coward), ‘the Automator’, Father Foley, Father Green, Halley en Farley. Voor hun karaktereigenschappen moet u vooral het boek lezen. Geen slechterik is zo kwaad of je voelt enigszins medelijden met de persoon, geen kind is zo lief of er zit wel een vlekje aan.

Gedurende de paar maanden waarin het verhaal zich afspeelt, veranderen de verhoudingen tussen de verschillende karakters. De vriendengroep waartoe Daniel behoort desintegreert in rap tempo. Ook de relaties tussen de docenten veranderen, mede doordat onverkwikkelijke zaken aan het licht komen. U als docent weet als geen ander dat schoolmanagers dan ineens zeer inventief blijken bij het onder de pet houden van uitwassen.

Tragikomisch
De eerste 450 pagina’s van Skippy tussen de sterren zijn ronduit komisch, om niet te zeggen hilarisch. Maar als het noodlot toeslaat, doet de tragedie op meerdere niveaus haar intrede. Dan blijkt dat betrokkenen het vermogen om te communiceren, om daadwerkelijk elkaars signalen op te vangen, totaal zijn verloren. Daar kan geen sms-cultuur iets aan veranderen. Dit geldt zowel voor de kinderen als voor de volwassenen.

Voor de Engelse leeslijst is Skippy dies (de Engelse titel van het boek) eveneens uitermate geschikt. Dat het een boek van meer dan 600 pagina’s betreft, is een leerling na één hoofdstuk al vergeten. Skippy tussen de sterren grijpt je bij je lurven, daar valt niet aan te ontkomen.

Winnen!
Onderwijsvanmorgen.nl geeft vijf gesigneerde exemplaren van Skippy tussen de sterren weg. Volg ons Twitter-account (@onderwijs) en plaats het volgende bericht op Twitter: “Maak kans op het boek Skippy tussen de sterren, een aanrader voor docenten. Volg @onderwijs en #retweet dit bericht.”
Misschien ligt het boek dan binnenkort op uw deurmat.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De vijf winnaars van de winactie zijn bekend. Mieke Ruigrok, Onno de Gans, Xandra van Hooff, Jeroen vd Jagt en Maud Müskens, gefeliciteerd! Het boek komt zo snel mogelijk jullie kant op.

Stuur dit artikel door | 6617 keer gelezen

img img img img

Geef uw reactie REACTIES (0 totaal) Alle reacties...

Er zijn nog geen reacties

REAGEER

img

Widget Title

LAATSTE 3 REACTIES

Jade van Hofwegen-'t Lam - Wat jammer dat ik geen sluitend antwoord heb op het type educatief auteur! Maar wellicht... 
Lees verder  arrow

Gerard - Gedurende de dag neem ik zelden pauze. Ik begin vroeg, ver voor collega's er zijn... 
Lees verder  arrow

Ferry Nijs - En toen was het stil, en niemand zei wat. Geen enkele reactie vooralsnog. Iedere schoolleider... 
Lees verder  arrow

Widget Title

MEEST GELEZEN ARTIKELEN
Inspiratie: 10 leerstrategieën om leerlingen te motiveren
Voor veel docenten is en blijft de motivatie van leerlingen een belangrijk aandachtspunt. Want hoe k
Lees verder arrow
Wat voor type docent bent u?
Waarom kiezen leraren voor een carrière in het onderwijs? En wat zorgt ervoor dat ze het onderwijs
Lees verder arrow
Te weinig respect voor de leraar
Bij pesten op school gaat het vaak over leerlingen die elkaar pesten. Maar hoe zit het eigenlijk met
Lees verder arrow

Widget Title

STEM MEE Bekijk resultaat img
Is het idee van een diploma op maat een goed plan? Wat vindt u?
Ja, dat is een goed plan
Nee, geen goed plan
Is het idee van een diploma op maat een goed plan? Wat vindt u?
Ja, dat is een goed plan
 
72%
Nee, geen goed plan
 
28%

Widget Title

VIDEO VAN DE WEEK

Kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar worden geconfronteerd met mediadragers uit de jaren '70 '80 en '90. Dit levert verrassende reacties op! Een ding is zeker, technologieën gaan snel, maar zelfs voor 'Digital Natives' lijkt het eeuwen geleden.