Home Artikelen

Rapport: ICT die het onderwijs gaat beïnvloeden

social media in het onderwijs | ICT/nieuwe media in de klas | trends | donderdag 10 november 2011, 12:01
Social media onderwijs blog

Hyves, Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube en Flickr, maar ook Google+ en binnenkort Vibe. Sociale media-kanalen schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat heeft een grote invloed op de inhoud en de organisatie van het onderwijs. Welke technologieën spelen in op de verschuivingen in de maatschappij? Welke technologieën kunnen een bijdrage leveren aan de uitdagingen waar uw school voor staat? Kortom: welke ICT-toepassingen kunnen écht iets voor het onderwijs (gaan) betekenen? In een recent verschenen rapport worden alle trends en ontwikkelingen op een rij gezet.

 


Het trendrapport po/vo van Kennisnet bestaat uit drie onderdelen: een overzicht van de belangrijkste maatschappelijke ontwikkelingen, het bespreken van de uitdagingen waar het onderwijs mee te maken heeft en een opsomming van de belangrijkste technologieën. Natuurlijk komt ook aan bod hoe die technologieën u kunnen helpen bij de dagelijkse lespraktijk en de organisatie van het onderwijs. Aan bod komen o.a. cloud computing, social media, verrijkte content, augmented reality en learning analytics.

De redactie (stuur een e-mail) Stuur dit artikel door | 8264 keer gelezen

img img img img

Geef uw reactie REACTIES (6 totaal) Alle reacties...

Geschiedenisleraar.nl - Hier nogmaals, maar dan als directe link www.lerenmetict.nl

Geschiedenisleraar.nl - Voor alle collega's die meer met ICT in het onderwijs willen doen: www.lerenmetict.nl Een website die ik heb opgezet ter ondersteuning van een project dat ik draai op De Waerdenborch, Holten.

theo wismans - www.youtube.com/watch?v=tIaSeXVbMSA&feature=relmfu een prachtige talk van Marieke en ook www.youtube.com/watch?v=ZVzciHKGfXc&feature=relmfu van Meike

theo wismans - Bedankt voor je reactie. Laat iedereen zondag 20 nov kijken naar www.tedxyouthamsterdam.nl/programma-2011/ Lifestream!! As je het geheel leest zul je die dag een echte topdag hebben. Mooi ook hoe Marieke Peters, een leerling van mij dat gaat verwoorden.www.tedxyouthamsterdam.nl/2011/10/speedmeet-met-de-levende-creatie-marieke-peters-‘bringing-creativity-alive’/ Hulde ook aan Tjeu Seeverens die dit geheel samen met Marieke in een prachtig interview heeft weten te gieten.jaarvandevlinder.nl/2011/11/09/daar-sta-je-dan-voor-200-mensen/#more-273w Prachtig ook dat de redactie van Onderwijsvanmorgen zelfs weer een nieuw filmpje van haar op deze site heeft gezet. Kijken dus allen en volgend jaar hoop ik dat deze golf van creativiteit over het hele land trekt. Docenten en leerlingen.. aan de slag, Doen!

Dr. Henk Witteman - @Theo Wismans. Voor een deel kan ik me zeker in je zorgen vinden. Er is inderdaad veel mis in ons onderwijs. Onlangs formuleerde de Centraal directeur van een school met wie ik sprak het als volgt: " De kwaliteit van veel scholen is soms louter en alleen bureaucratisch . Als de cijfers maar kloppen! Papier is geduldig. Als de bureaucratie content is, en de benchmarks zijn gehaald, leunt men weer een jaar tevreden achterover.Voor bijvoorbeeld een inspectiebezoek wordt gezorgd dat alle statistieken kloppen. Dit betekent echt niet dat de school goed is. Het zegt niets over de betrokkenheid van de docenten. Persoonlijke betrokkenheid noemde hij "organisch" en daar daar gaat het om. Dit is een vorm van intrinsieke motivatie die vanuit de docent zelf komt: Hij zet zijn eigen kracht in. Bij de bureaucratische insteek is er sprake van extrinsieke motivatie. De docent zet niet zijn eigen kracht in, maar verwacht dit van de organisatie of van de overheid. . Dat kan op de duur niet goed gaan, de school verlamt.Jij geeft aan dat je al 37 jaar les geeft. Ik heb enkele van je lessen bezocht en ik kan uit eigen ervaring zeggen dat jouw betrokkenheid bij je leerlingen groot is. Je ziet wat ICT en sociale media kunnen betekenen. En je bent bereid je daarin te bekwamen. Het spijt je dat de overheid je niet echt faciliteert. Maar vanuit je intrinsieke motivatie pak je het dan zelf maar aan.Prima, Theo.

theo wismans - Ik maak mij zeer grote zorgen over het onderwijs in dit land. Als ik het zo overal hoor en zie is er totaal geen geld om die omslag binnen ict te maken. Geen devices, geen bijscholing, geen goede e -content. Er zijn wel scholen die druk zijn met hun pr als zij wel aan de slag gaan met de nieuwe ict omgevingen.. maar toch.. de leerling, merk ik zijn al vanaf dag1 in de brugklas met van alles bezig. Er moet dus stevig beleid komen van de overheid,, laat de inspectie maar meten hoe het staat met de mediageletterdheid van de docenten.. Laat hen ook een kwalitietskaart maken en uitdelen. Ik denk dat er veel minder geld kan worden besteed aan veel overtollige zaken op en in een school en veel meer aan devices en BIJSCHOLING van docenten!! ik ben bijna 60 en sta 37 jaar voor de klas en ik heb het allemaal zelf geleerd. Kost veel tijd maar het is leuk en spannend. Ik word doodmoe van het geleuter in onderwijsland over taakbeleid, te veel minuten , etc.. gewoon lekker werken, blij dat je leraar bent en gaan voor die banaan.!

REAGEER

img

Widget Title

LAATSTE 3 REACTIES

Jade van Hofwegen-'t Lam - Wat jammer dat ik geen sluitend antwoord heb op het type educatief auteur! Maar wellicht... 
Lees verder  arrow

Gerard - Gedurende de dag neem ik zelden pauze. Ik begin vroeg, ver voor collega's er zijn... 
Lees verder  arrow

Ferry Nijs - En toen was het stil, en niemand zei wat. Geen enkele reactie vooralsnog. Iedere schoolleider... 
Lees verder  arrow

Widget Title

MEEST GELEZEN ARTIKELEN
Succesvol gebruik van tablets hangt af van docent
Een al dan niet succesvolle implementatie van tablets wordt in grote bepaald door de docent. Zijn of
Lees verder arrow
Wat voor type docent bent u?
Waarom kiezen leraren voor een carrière in het onderwijs? En wat zorgt ervoor dat ze het onderwijs
Lees verder arrow
Inspiratie: 10 leerstrategieën om leerlingen te motiveren
Voor veel docenten is en blijft de motivatie van leerlingen een belangrijk aandachtspunt. Want hoe k
Lees verder arrow

Widget Title

STEM MEE Bekijk resultaat img
Is het idee van een diploma op maat een goed plan? Wat vindt u?
Ja, dat is een goed plan
Nee, geen goed plan
Is het idee van een diploma op maat een goed plan? Wat vindt u?
Ja, dat is een goed plan
 
72%
Nee, geen goed plan
 
28%

Widget Title

VIDEO VAN DE WEEK

Kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar worden geconfronteerd met mediadragers uit de jaren '70 '80 en '90. Dit levert verrassende reacties op! Een ding is zeker, technologieën gaan snel, maar zelfs voor 'Digital Natives' lijkt het eeuwen geleden.