Home » Onderwijstips februari 2017

Onderwijstips februari 2017

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere evenementen die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. In deze editie van Onderwijstips onder meer het blog Social media in het mbo van mbo-docent Ashwin Brouwer en de boeken Grip op je klas en Leren in de 21e eeuw.

Leren in de 21e eeuw

Boek | Henk Lamers, Frank van den Oetelaar en co-auteurs
Over leren in de 21e eeuw en 21st century skills in het onderwijs. Een inspiratieboek voor onderwijsprofessionals in het basis- en voortgezet onderwijs. In en rond het onderwijs wordt veel en vaak gediscussieerd over hoe we het toekomstbestendig kunnen maken. Hoe bieden we leerlingen een prikkelende en uitdagende leeromgeving waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen? Waarin ruimte is voor betekenisvol leren, eigen talenten en het ontwikkelen van vaardigheden? Henk Lamers en Frank van den Oetelaar geven in een aantal hoofdstukken achtergrondinformatie. Negen co-auteurs uit het basis- en voorgezet onderwijs delen hun ervaringen met leerarrangementen waarmee je zelf meteen aan de slag kan. Daarnaast zijn vier nieuwe leerarrangementen ontworpen en omschreven. Door middel van interviews geven tien experts hun zienswijze.

Social media in het mbo

Blog | Ashwin Brouwer
Social media in het mbo is een platform voor iedereen in het (mbo) onderwijs die aan de slag wil gaan met sociale media, webtools en mediawijsheid. Met behulp van de vele praktische tips, handige trucs en prachtige voorbeelden krijg je hier alles wat je nodig hebt om jouw onderwijs nog mooier, leuker en leerzamer te maken. Ontdek alles via de verschillende social media pagina’s en publicaties. Like de Facebook-pagina en blijf zo automatisch op de hoogte van alle nieuwe tools, tips, trucs en berichten op het blog. Aanradertje!

Grip op je klas

Boek | Frans Pinkse m.m.v. Jakob Schuiringa
Lesgeven is een droombaan, maar voor sommige onderwijsgevenden een nachtmerrie. Feit is dat volgens onderzoekers de Nederlandse leerling ongemotiveerd is, er amper orde heerst in onze klaslokalen en veel talent onbenut blijft. Dat kan en moet beter. In het belang van leerlingen en leraren. Daar helpt dit boek bij. Door je meer grip te geven op je klas. Nergens in de westerse wereld lijken de omstandigheden voor onderwijsgevenden moeilijker dan in Nederland. Extra uitdagend dus om toch goede resultaten te halen en elke dag plezier te houden in je werk. Ook al ben je een talentvolle, bovengemiddelde leerkracht of docent, je hebt een pittige baan. Maar ook een prachtbaan die met de juiste tips makkelijker, succesvoller en leuker wordt. Grip op je klas is een praktijkboek boordevol direct inzetbare tips voor (aanstaande) onderwijsgevenden die nog niet zijn uitgeleerd.

Aanmelden: Onderwijs Pioniers MBO

Project | Onderwijscoöperatie
Je kunt je van 18 januari tot 18 april aanmelden voor Onderwijs Pioniers MBO. Bij het programma Onderwijs Pioniers MBO krijgen leraren in het mbo de kans, om met behulp van budget en begeleiding, aan de slag te gaan met een goed idee voor (beter) onderwijs. Deze leraren krijgen budget dat ze naar eigen inzicht kunnen besteden, zolang het maar bijdraagt aan het realiseren van hun idee. Zo kan het geld worden besteed worden aan vervanging, het inhuren van externe expertise of materiële kosten. Naast dit budget van €4.000,-, krijg je een jaar lang begeleiding bij de realisatie van je ideeën, een podium om je idee met een breder publiek te delen en daarnaast ben je onderdeel van een groeiend netwerk van Pionierende leraren. Een (leraren)jury beoordeelt de ingediende ideeën en wijst deelname aan Onderwijs Pioniers toe. Lees verder op de website van de Onderwijscoöperatie.

Heb jij een tip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.