Home » Nieuwe site: Geologie van Nederland

Nieuwe site: Geologie van Nederland

Steeds meer kennis-organisaties zorgen ervoor dat de informatie die zij bezitten makkelijk toegankelijk is op het internet. Websites als natuurkunde.nl, wo2online en franszelfsprekend zijn prachtige voorbeelden die we al eens hebben besproken. De site die ik vandaag tegenkwam, hoort helemaal thuis in dat rijtje: Geologie van Nederland. Via de site kun je alles te weten komen over de ontwikkeling van de Nederlandse ondergrond. Handige interactieve tools gidsen je makkelijk door de enorme hoeveelheid informatie heen.


Met behulp van het rad met tijdvakken kun je er bijvoorbeeld achterkomen hoe Nederland eruit zag in het Oligoceen of het Krijt. Door te spelen met een animatie van de wereldkaart kun je er bovendien achter komen hoe de continenten en Nederland zich over de aarde bewogen door deze tijdvakken heen.

Ook interessant zijn de interactieve kaarten. Zo kun je bekijken waar in Nederland fossielen zijn gevonden en welke fossielen bij jou in de buurt naar boven zijn gekomen. Op een andere kaart kun je met behulp van Google maps een doorsnede maken van een stukje Nederland. En tot slot kun je op zoek naar geosites, plaatsen waar je de geologie nog onaangetast door menselijke activiteit kunt bekijken.

Voor geïnteresseerde docenten worden er drie webopdrachten ontwikkeld. De eerste zou al online moeten staan, maar het lijkt erop dat die nog niet helemaal af is. Wel de moeite waard om nog even te onthouden voor na de zomervakantie, want het klinkt veelbelovend: “Leerlingen onderzoeken met de opdracht ‘Pleistocene zoogdieren’ een nieuw verworven collectie fossielen, vers uit de Noordzee. Met deze webopdracht komen de leerlingen in aanraking met een aantal grote zoogdieren die Nederland in het laatste miljoen jaar bevolkte en de leefomstandigheden van toen die daaruit zijn af te leiden.”

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.