Home Artikelen

Blik op Teleblik.nl

social media in het onderwijs | donderdag 12 juni 2008, 16:09
OVM television

Teleblik.nl is bedoeld om het archief van de Nederlandse omroepen beschikbaar te stellen voor het onderwijs en bestaat sinds 2006. Gisteren publiceerde Teleblik het 20.000ste beeldfragment: "Reporters uit de West" een jeugddocumentaire van de AVRO over kinderen in de Nederlandse Antillen. Een goed moment om deze site eens te bezoeken.

Op de site wordt direct duidelijk dat er ontzettend veel te vinden is. Over bijna elk denkbaar onderwerp is wel een fragment of tv-programma aanwezig. Je zoekt zelf op trefwoord of vakgebied of je bladert door de alfabetische catalogus. Ook kun je de zoekopdracht met nieuwe woorden specifieker maken. Nadeel is wel dat je je zoekopdracht verder weinig kunt verfijnen. Zoeken op niveau, klas of leeftijd is bijvoorbeeld niet mogelijk. Ook kan het nog wel een flinke klus zijn uit een lijst van filmpjes de juiste te kiezen.

Op Teleblik stonden in eerste instantie alleen hele programma’s. Inmiddels worden deze steeds meer opgeknipt in korte bruikbare stukjes. Zo kun je bijvoorbeeld de leerzame delen van Klokhuis bekijken in de klas, maar de sketches eruit laten. Dit soort fragmenten kun je op allerlei manieren gebruiken in de klas:

  • Leid eens een onderwerp in met een kort filmpje of gebruik een filmpje ter illustratie bij een uitleg
  • Gebruik een fragment als instructie- of verwerkingsopdracht; leerlingen beantwoorden vragen bij een fragment of verzamelen zelf filmpjes over een bepaald onderwerp
  • Wijs leerlingen op de mogelijkheid om fragmenten van Teleblik te gebruiken als bron voor een werkstuk of presentatie, tips voor het invoegen van filmpjes in powerpoint of een website staan op de site

Op de site is een aantal handreikingen te vinden om het gebruik van Teleblik in de klas concreet te maken, compleet met voorbeelden van uitgewerkte lessen en werkbladen. Zo is er een uitwerking te vinden voor een project over duurzaamheid, wordt een aansprekend voorbeeld gegeven voor een serie van vier CKV-lessen, waarin leerlingen muziek koppelen aan genres en (sub)culturen en ook de ideeën voor lessen mediawijsheid zijn erg interessant. Daarnaast is er bovendien een lessenbank met materiaal dat andere docenten hebben gemaakt. Daarin is het alleen wel even goed zoeken, want veel materiaal lijkt vooral gericht op het primair onderwijs.

Teleblik is gratis voor scholen, maar zij moeten wel een licentie aanvragen om de filmpjes op school te vertonen. Daarna hebben docenten met een inlognaam en password eenvoudig toegang tot de site. Ongeveer 70 procent van de scholen in het voortgezet onderwijs heeft al zo’n licentie.

Kortom, een leuke en vooral bruikbare site waarvan je het materiaal eenvoudig kunt inpassen in een les. En ik denk daarmee ook een goede aanvulling op andere videosites als Schooltv-beeldbank en YouTube.

Stuur dit artikel door | 18210 keer gelezen

img img img img

Geef uw reactie REACTIES (3 totaal) Alle reacties...

Remmie Peters - Koop ik net Realplayer, omdat ik daarmee filmpjes van Teleblik kan downloaden volgens u. Maar dat gaat dus helemaal niet!

R.J. van der Sluis - Het programma Free flv converter van www.koyotesoft.com geeft de mogelijkheid om filmpjes van het klokhuid te downloaden waardoor gebruik gemakkelijker is. Alle filmpjes van teleblik kan je ook downloaden met de nieuwste versie van relaplayer 11. Het zoeken in teleblik kan verbeterd worden. De programmas van Noorderlicht (VPRO) zijn fantastisch.

Eugene Wijnhoven - Ook ik onderschrijf, samen met de auteurs van Sensor, de mogelijkheden met Teleblik. Daarom hebben we bij de lesmethode Sensor (combinatie nask/techniek) bij ieder thema een aantal filmpjes voorgeselecteerd en ontvangt de docent daar kant-en-klare werkbladen voor leerlingen bij. Zo hoeven docenten niet eindeloos te zoeken naar filmpjes (want het nuttig inzetten van Teleblik vergt wel veel voorbereidingstijd). En kunnen zij de voordelen ervaren van introductie van een onderwerp met Teleblik: leerlingen vinden het hardstikke leuk en interessant en gaan (meer) gemotiveerd aan de slag.

REAGEER

img
brillen groot

Widget Title

LAATSTE 3 REACTIES

Joek van Montfort - Van 12 tot 15 augustus vindt in Amsterdam een conferentie scratch2015ams.org plaats. Scratch staat zowel... 
Lees verder  arrow

Chantal - Een hele goede ontwikkeling! Veel van het bovenstaande passen we al toe op mijn school,... 
Lees verder  arrow

schulp - Ga er nou maar van uit dat het onderwijs er op lange termijn net zo... 
Lees verder  arrow

Widget Title

MEEST GELEZEN ARTIKELEN
NMC Horizon 2015: de grootste uitdagingen in onderwijstechnologie
Eind vorige maand publiceerde het New Media Consortium (NMC) haar jaarlijkse ‘NMC Horizon Report:
Lees verder arrow
Orde in de klas vanaf de eerste dag schooldag
Ordeproblemen: iedere leraar heeft er weleens last van. Voor de ene leraar gaat het over een gevoel
Lees verder arrow
De beste onderwijsboeken van het afgelopen schooljaar: deel 1
Onderwijs van Morgen selecteert maandelijks de cursussen, congressen, boeken en andere events die vo
Lees verder arrow

Widget Title

STEM MEE Bekijk resultaat img
Is het idee van een diploma op maat een goed plan? Wat vindt u?
Ja, dat is een goed plan
Nee, geen goed plan
Is het idee van een diploma op maat een goed plan? Wat vindt u?
Ja, dat is een goed plan
 
77%
Nee, geen goed plan
 
23%

Widget Title

VIDEO VAN DE WEEK

Kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar worden geconfronteerd met mediadragers uit de jaren '70 '80 en '90. Dit levert verrassende reacties op! Een ding is zeker, technologieën gaan snel, maar zelfs voor 'Digital Natives' lijkt het eeuwen geleden.