Home » Links week 8

Links week 8

De val van het kabinet bracht me op het idee om eens te kijken of je als nieuwsgierige leerling op het web snel iets te weten kunt komen over het wat en hoe van vallende kabinetten. Dat viel me toch een beetje tegen. Er is natuurlijk een wiki over Balkenende IV en een wiki over het rompkabinet maar die wiki’s spreken niet zo tot de verbeelding van de gemiddelde brugklasser.

 

 

 

We hebben natuurlijk regering.nl maar ook daar zie ik jongeren niet spontaan rondhangen. U heeft dus wel wat uit te leggen aan uw leerlingen. Wie weet er een mooie site of les? In mijn zoektocht ontdekte ik wel dat er in de Tweede Kamer debattrainingen voor docenten worden gegeven en dat er een Kijkwijzer is waar aardige tips voor debatteren worden gegeven.

 

Debbie van de Ven ontwikkelde een strategie tegen gepest worden. Ze schreef een boek dat online aan te schaffen is en je kunt je abonneren op haar nieuwsbrief. De nieuwsbrief geeft wekelijks een paar goede tips en strategieën tegen gepest worden.

 

Op het Platform Bètatechniek staan allerlei onderzoeken gepubliceerd die het Platform laat uitvoeren, in de zogenaamde Platformpockets. Zo zijn er twee pockets over havo-didactiek, er is een pocket over de loopbanen van bèta- en techniekleraren en over samenwerkingsverbanden tussen Universumscholen. De nieuwste pocket gaat over de netwerkvorming tussen hoger onderwijs en voortgezet onderwijs.

 

Datzelfde Platform Bèta Techniek organiseert op donderdag 18 november 2010 de VLIEGENDE HOLLANDERS 2010, SCIENCE & TECHNOLOGY SUMMIT. De Science & Technology Summit staat in het teken van jong talent, vernieuwing, technologie, vooruitstrevend onderwijs, innovatief ondernemen en baanbrekende wetenschap. Vele duizenden scholen, kennisinstellingen en bedrijven doen mee met de programma’s van het Platform Bèta Techniek om zo te zorgen voor meer en kwalitatief goed opgeleide bèta’s en technici. De Summit laat zien hoe en waarom deze organisaties zo succesvol zijn en de ingeslagen weg kunnen voortzetten.

 

Al techno-dwalend kwam ik op de site van nanopodium, een hele site gewijd aan nanotechnologie. Nanotechnologie is het manipuleren van stukjes materie die je meet in nanometers. Een nanometer is een miljoenste millimeter, een tachtigduizendste van een haar, twee- tot vijfduizendste van een rode bloedcel, of tien waterstofatomen op een rijtje. Ik vond eigenlijk nog niet zoveel van nanotechnologie, omdat ik er weinig van weet. Nu weet ik nog steeds niet heel veel, maar door de site weet ik wel dat er heel veel nano-projecten zijn dat je er iets van kunt vinden. Er is namelijk een maatschappelijke discussie gaande, en de site geeft je voer om daaraan mee te doen. Er is een speciale pagina met projecten voor het onderwijs, zoals het project I know Nano: Nano en onderwijs waarin scholieren en leraren worden gestimuleerd om informatie te verzamelen over nanotechnologie. Er is een lespakket, een bordspel, een speciale editie van de Krant van de Aarde, een interactief theaterdebat en meer. Nanopodium is een initiatief van de onafhankelijke Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie waarin wetenschappers en vertegenwoordigens uit het bedrijfsleven zitting nemen.

 

Ter gelegenheid van de nieuwe vaste opstelling Het Pantheon. 100 schrijvers – 1000 jaar literatuur in het Letterkundig Museum reist directeur Aad Meinderts langs de graven van 100 schrijvers die in deze canon zijn opgenomen. Op Wie volgt? kun je Aad Meinderts volgen op zijn tocht. Op ieder graf legt hij een witte roos. De graven voeren Meinderts in dertig dagen de hele wereld over. Er is een kaart waarop je kunt zien hoe hij reist, hij schrijft iedere dag een verslag en hij twittert!

 

Van de nieuwsbrief van het Charlemagne College haalde ik deze week een paar heel handige links. Met dank aan Hub Jennekens en Tjeu Seeverens geef ik ze hier weer.

 

Mensen die veel geluidsbestanden op hun PC bewaren, hebben vroeg of laat behoefte aan een programma om al die bestanden te kunnen beheren. MediaMonkey is de ideale alles-in-een muziekmanager en audiospeler. U kunt uw muziek er mee converteren, branden, ordenen en afspelen.

De mogelijkheden van MediaMonkey op een rijtje:

·       muziek afspelen en beheren (MediaMonkey is ook een handige jukebox)

·       muziek converteren (wma, mp3, ogg, wav en flac met behoud van de tags)

·       cd’s opslaan in verschillende formats (wav, mp3, ogg, wma, flac)

·       cd’s branden (maximale snelheid 4x in de gratis versie)

·       volume (geluidsniveau) van tracks aanpassen

·       synchroniseren met draagbare mp3-spelers (zoals iPod en iPhone)

·       titelgegevens cd’s ophalen bij FreeDB op internet

·       ondersteuning voor podcasts en internetradio

Door zijn veelzijdigheid kan MediaMonkey een geduchte concurrent van bijvoorbeeld Windows Mediaspeler en Real Player worden. Vooral omdat MediaMonkey eigenlijk beter is dan deze twee op het gebied van audio: een echte aanrader dus.

 

U heeft op school ongetwijfeld een of meerdere leerlingen met een andere moedertaal dan het Nederlands. Voor diegenen die willen werken aan hun taalbegrip van het Nederlands en aan woordenschat is de Alane Nieuwslezer ontwikkeld.

 

Met de Alane Nieuwslezer kunnen mensen Nederlands leren op hun eigen niveau. Deze digitale, slimme nieuwslezer selecteert automatisch actuele nieuwsberichten op het niveau van de cursist, waarmee die zijn Nederlandse woordenschat kan uitbreiden. De nieuwslezer verklaart woorden die onbekend zijn en geeft een vertaling in de gewenste taal. Ook toetst de nieuwslezer de kennis van de nieuwe woorden nadat de cursist de tekst gelezen heeft. Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de Alane Nieuwslezer geselecteerd in de top-tien van succesvolle innovaties in de publieke sector. Sinds 1 januari is hij beschikbaar in alle bibliotheken van Nederland, er is een demoversie online te bekijken. De Alane Nieuwslezer wordt als NT2-nieuwslezer op de markt gebracht door Uitgeverij Boom.

 

Waarom houdt u van de Duitse taal? ‘Omdat men woorden kan combineren, bijvoorbeeld Braunkohledampfschifffahrtsgesellschaftskapitän’. ‘Omdat Mozart, Schumann, Brahms en Haydn muziekstukken in het Duits componeerden’. ‘Omdat ik in het Duits droom’. Het zijn maar drie van de nu al meer dan vijfhonderd antwoorden op de vraag die de site Deutsche Sprachwelt stelt: ‘Warum mögen Sie die deutsche Sprache?’ Dit onlineplatform voor de Duitse taal wil in totaal duizend antwoorden verzamelen. Ook die van u of uw leerlingen!


 

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.