Home » Links week 22

Links week 22

Vorige week las ik weer veel goede tips voor het gebruik van computers en digiborden in de klas bij een website die velen van u misschien al kennen: Computers in de klas. Dat het André Manssen lukt om iedere dag iets nieuws, handigs, bruikbaars door te geven is ongelooflijk. Zijn blog is gericht op leerkrachten in het basisonderwijs maar vrijwel al zijn tips & trucs zijn bruikbaar in VO omdat hij veel schrijft over programma’s waar je zelf iets mee kunt maken. Afgelopen week bv. over Gantt, een gratis projectmanagementprogramma als alternatief voor Microsoft Project, over Screentoaster (programma om online screencastst/instructiefilmpjes te maken) en over Animated Explanations, leuke gratis filmpjes over allerlei onderwerpen op het gebied van technologie, gezondheid en hobby die je ook weer op je eigen website mag en kunt plaatsen. Hierbij een voorbeeld van een filmpje over bloedgroepen. Met veel handige filmpjes voor digibeten, zoals alles wat je nooit durfde te vragen over de firewall en over word en excel.

Via Twitter las ik over de site van Jane Hart van het Centre for Learning & Performance Technologies in Wincanton, Engeland. Ze heeft een mooie lijst gemaakt van 25 gratis tools voor docenten. Alles wat je nodig hebt op een rijtje: ‘ 25 Tools every learning professional should have in their toolbox’. Nog niet eerder gezien, zo’n overzichtelijke lijst compleet met links en uitleg.

Ook deze week weer nieuws van het Eijkhagencollege in Landgraaf. De methode Gelukskunde waar we al veel over geschreven hebben wordt daar ingezet bij rouwverwerking. Op de site van Gelukskunde staat een ontroerend relaas van Jill die veel steun ondervond van het werken met de instrumenten van Gelukskunde.

En dan een bekende die toch weinig gebruikt blijkt te worden op scholen: de mindmap. Op de site van KPC is een handig draaiboekje te downloaden dat wat structuur biedt als u voor het eerst met een klas gaat mindmappen. Het KPC heeft ook het boekje ‘Mindmappen voor leerlingen’ uitgegeven dat via de site te bestellen is. Als u stiften en papier heeft en het zonder leerlingboekje wilt doen, komt u een heel eind met de uitgebreide uitleg op Leren.nl.

En dan nog een tip: vanaf september dit jaar kunt u de tweejarige deeltijdopleiding Master of Learning & Innovation (MLI) volgen op Stenden Hogeschool i.s.m. Windesheim. Deze master leidt docenten op tot initiator en begeleider van innovaties die het onderwijs verbeteren. De MLI is bedoeld voor leraren in primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en speciaal onderwijs. De doelstelling van de master volgens de site van Stenden: ‘het onderwijs heeft dringend behoefte aan leraren die vanuit de onderwijspraktijk innovaties tot stand brengen. Het is belangrijk dat de innovatiecapaciteit van scholen versterkt wordt.’ De MLI is een NVAO geaccrediteerde hbo-masteropleiding.

Nog een klein uitsmijtertje: Sony Ericsson introduceerde op 28 mei de YARI, een motion Gamephone. Een telefoon waarmee je kunt gamen en jezelf in de game bezig ziet. En Google kondigt Google Wave aan, een geïntegreerd communicatieplatform. Mail, chat, twitter (‘twave’) documenten delen, alles in één scherm. Later dit jaar beschikbaar.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.