Home » Lesstarter biologie: Positie van de ogen

Lesstarter biologie: Positie van de ogen

Veel docenten vinden het fijn om de les te starten met grappige of actuele weetjes. Rik Smale van Bioweetjes.nl geeft tips om je biologieles op een leuke manier te starten zodat je meteen de aandacht van de leerlingen hebt. Met zijn Bio Weetjes kun je de les openen met een grappig, interessant of verwonderend nieuwtje over dieren, planten en het lichaam.

Mensen en dieren hebben onder andere ogen als zintuigen om informatie uit hun omgeving op te nemen. De positie van de ogen is bij dieren verschillend. Een groot verschil zit hem in de manier van leven, namelijk of het een prooidier of een roofdier betreft.

Positie van de ogen: prooidieren

Dieren waarop gejaagd wordt door andere dieren noemen we prooidieren. Deze prooidieren zijn constant op hun hoede. De positie van de ogen is bij deze dieren veelal aan de zijkant van de kop. Zo kunnen ze een groot gebied in de gaten houden en is de kans groter om roofdieren bijtijds te signaleren.

Prooidieren kunnen slecht diepte zien, omdat hiervoor twee ogen nodig zijn, die naar hetzelfde punt kijken. Doordat de ogen zich aan de zijkanten van de kop bevinden is dit voor deze dieren niet mogelijk.

Positie van de ogen: roofdieren

Roofdieren zijn dieren die op andere dieren jagen om in hun voedselbehoefte te voorzien. Om tijdens het jagen succes te hebben, is het van belang dat roofdieren de afstand tussen zichzelf en hun prooi goed kunnen inschatten. Bij roofdieren zitten de ogen veelal aan de voorkant van de kop. Dit maakt het mogelijk om diepte te zien.

Een roofdier heeft een minder groot blikveld dan een prooidier. Daar staat tegenover dat een roofdier afstanden beter kan inschatten dan een prooidier.

Rik Smale – Bioweetjes.nl

Open jij je les op een bepaalde manier? Of heb je misschien tips voor collega’s over het openen van de les? Geef ze via onderstaand reactieformulier

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.