Home » Lesstarter biologie: Dode vingers

Lesstarter biologie: Dode vingers

Veel docenten vinden het fijn om de les te starten met grappige of actuele weetjes. Rik Smale van Bioweetjes.nl geeft tips om je biologieles op een leuke manier te starten zodat je meteen de aandacht van de leerlingen hebt. Met zijn Bio Weetjes kun je de les openen met een grappig, interessant of verwonderend nieuwtje over dieren, planten en het lichaam.

Tijdens koude dagen hebben veel mensen last van ‘dode vingers’. De vingers zien er dan vaak wit uit en zijn gevoelloos. Maar hoe worden ‘dode vingers’ eigenlijk dood?

Dode vingers: vaatkramp

Het kan zijn dat de bloedvaten in jouw vingers ineens zo vernauwen (vaatkramp) dat er weinig tot geen bloed meer doorheen stroomt. Dit komt doordat de spiertjes in de wand van het bloedvat opeens sterk samentrekken. Doordat er nauwelijks of zelfs geen bloed door de vinger stroomt, wordt deze wit en voelt deze verdoofd.

Over het algemeen ontspannen de spieren in de vaatwand na een korte tijd weer. Bij sommige mensen kan het soms wel uren duren voordat er weer bloed door de vinger gaat stromen. Mensen die langere tijd last hebben van deze aandoening kunnen merken dat de perioden waarin er geen bloed door de vingers stroomt, langer kan worden.

Raynaud

Deze aandoening heeft ook een naam, namelijk: ‘Het fenomeen van Raynaud’. Bij vrouwen tussen de vijftien en de veertig jaar komt het ’t meeste voor.

Het is goed om niet te roken, te zorgen voor weinig stress en je vingers goed warm te houden. Deze maatregelen verkleinen namelijk de kans op dode vingers.

Zijn dode vingers schadelijk? Nee, over het algemeen niet. Het wordt alleen wel vaak als zeer hinderlijk ervaren.

Rik Smale – Bioweetjes.nl

Open jij je les op een bepaalde manier? Of heb je misschien tips voor collega’s over het openen van de les? Geef je reactie via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.