Home » Jongeren over de crisis

Jongeren over de crisis

Nu we volgens sommigen weer wat opkrabbelen uit de economische crisis lijkt het een logisch vervolg dat de werkgelegenheid onder jongeren weer wat aantrekt. Het ministerie van Jeugd & Gezin peilde de perceptie van jongeren over de huidige economische crisis in relatie tot de arbeidsmarkt en maakte een vergelijking met de peiling die gehouden is in 2009.

 

 

661 jongeren van 15 tot 22 jaar hebben in januari van dit jaar een online onderzoek ingevuld. De ministeries van VWS en Jeugd & Gezin voerden in 2009 ook al een onderzoek uit naar hun perceptie van werkloosheid in relatie tot de kredietcrisis. In 2009 bleek dat jongeren persoonlijk nog niet veel merkten van de crisis en hun eisen ten aanzien van werk niet bijstelden. De peiling van 2010 geeft de volgende uitslagen:


  • Slechts 8% van de jongeren vindt dat de arbeidsmarkt al aantrekt, een grote 35% van de jongeren beschouwt de economische crisis nog steeds als (zeer) ernstig. Jongeren in de leeftijdsgroep 19-22 jaar vinden de crisis ernstiger dan jongeren van 15-18 jaar (41% versus 30%). Vergeleken met een peiling van een half jaar geleden zijn jongeren iets minder somber over de crisis.
  • Jongeren zijn optimistischer over de economie dan over de arbeidsmarkt. Bijna een kwart (23%) van de jongeren vindt dat de economie al aantrekt, 63% denkt dat de economie pas in 2011 of later gaat aantrekken. Daarentegen vindt slechts 8% dat de arbeidsmarkt al aantrekt. Een overgrote meerderheid van de jongeren (78%) denkt dat de arbeidsmarkt pas in 2011 of later gaat aantrekken. Over hun persoonlijke positie op de arbeidsmarkt zijn jongeren minder bezorgd dan over de arbeidsmarkt in het algemeen.
  • Tweederde (65%) van de jongeren verwacht dat er door de economische crisis minder banen voor jongeren beschikbaar komen. Opvallend is dat met name hoger opgeleiden (75%) pessimistisch zijn over het aantal beschikbare banen.
  • 58% van de jongeren verwacht dat leeftijdgenoten met weinig of geen opleiding de komende tijd geen kans maken op een baan. Ze vrezen dat laaggekwalificeerde banen zullen worden ingenomen door beter opgeleide jongeren.
  • Bijna eenderde (31%) van de jongeren ziet dat leeftijdsgenoten uit hun omgeving hun baan kwijtraken.
  • Ruim de helft van de jongeren (52%) geeft aan dat hun ouders door de economische crisis worden getroffen. 41% van de jongeren zegt ook zélf door de crisis te worden getroffen.
  • Tweederde van de jongeren (66%) vindt dat jongeren die net hun opleiding hebben afgerond, nu moeilijker een baan kunnen vinden dan twee jaar geleden.
  • Ruim de helft (53%) van de jongeren twijfelt of ze bij het zoeken naar een baan er een kunnen vinden die aansluit bij hun wensen.
  • Eenderde van de werkende jongeren (32%) – met name laagopgeleiden – geeft aan vanwege de crisis niet op zoek te (durven) gaan naar een nieuwe baan.
  • Tweederde (66%) van de jongeren heeft het uitgavenpatroon niet bijgesteld aan de huidige economische omstandigheden. 28% van de jongeren geeft wel (veel) minder uit.
  • Jongeren hechten aan een eerlijke verdeling van de lasten van de economische crisis: 44% van de jongeren vindt het (zeer) terecht dat door iedereen (jong én oud) moet worden bezuinigd. 21% vindt dat (zeer) onterecht.

 

In vergelijking met het onderzoek uit 2009 is de perceptie van jongeren over de arbeidsmarkt in relatie tot de crisis nauwelijks veranderd.

 

TMF Kijk dit nou! zette na aanleiding van dit onderwerp een poll uit op de website met de stelling: “Ik probeer waar het kan geld te besparen”. Sparen blijkt lastig te zijn, maar jongeren zijn zich over het algemeen wel bewust dat sparen voordelen kan opleveren. Enkele reacties:

 

 

“Nee, ik ben 14, heb werk en krijg het voor elkaar om soms 200 euro per maand uit te geven. Ik heb gewoon een gat in mijn hand.” (meisje, 14 jaar).

 

“Sparen? Wat is dat? Nee, ik ben echt enorm slecht in sparen, maar ben sinds dit jaar (goede voornemen) wel bewuster met me geld omgegaan, met resultaat dat ik gwn niet rood sta aan t eind van de maand.” (meisje, 14 jaar).

 

“Als sinds klein heb ik gespaard en dat heeft me nu – heeeel veel jaren later – een auto uit 2008 opgeleverd. Nooit met geld gesmeten, aan bullshit als alcohol uitgaan, telefoonabonnement, dure kleding, make-up, sigaretten, gokken en dat soort onzin.” (meisje, 19 jaar).

 

“Ik wil wel sparen maar het lukt me gewoon niet… best wel veel geld gaat uit aan duitse bladen kopen omdat er een poster van justin bieber in staat…” (meisje, 12 jaar).

 

“Ik spaar wel. Ik vind het belangrijk voor later als je op jezelf gaat wonen, dan moet je ook niet alles zomaar uitgeven want dan loopt het mis. Jong geleerd is oud gedaan, dus ik leer nu vast te sparen :)” (jongen, 15 jaar).

 

“Bij mij gaat het altijd hetzelfde: ik kijk bij de bank op de rekening tijdens het shoppen en denk: ohhh dat is nog best veel. Dus dan ga ik lekker shoppen en dan kom ik er achter dat ik toch wel iets te veel heb uitgegeven.” (meisje, 15 jaar).

 

Het rapport is via de site van het Ministerie van Jeugd en Gezin als download beschikbaar.

Bron: Trendport

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.