Home » Jongeren en de crisis

Jongeren en de crisis

Ik heb het vaak over de krediet-crisis. Ik vind dit een interessant onderwerp en vraag me eigenlijk constant af wat het voor invloed heeft op het dagelijks leven van mensen (en dan in het bijzonder jongeren). Ik heb al eerder geschreven over het feit dat jongeren niet beseffen dat er een krediet crisis woedt en wat de mogelijke gevolgen hiervan kunnen zijn, maar ook over het effect dat de krediet crisis heeft op de verschillende onderwijs-takken. Daarbij zat tevens een erg leerzaam lesprogramma van De Nederlandse Bank (DNB). 

Vandaag kwam ik een aantal artikelen tegen die hier ook mee te maken hebben. Maatregelen en hulpmiddelen voor jongeren in de crisis bevinden.Twee totaal verschillende aanpakken:

Op de eerste plaats het bericht dat er ruim een half miljard euro wordt besteedt aan de jeugdwerkloosheid onder jongeren. Daarvan gaat ongeveer 300 miljoen euro naar onderwijs. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat geprobeerd wordt jongeren zo lang mogelijk op school te houden.

,,Ze kunnen beter in de schoolbanken zitten dan thuis op de bank. Als ze beter zijn opgeleid is dat de winst van de crisis”, aldus Van Bijsterveldt.

Van Bijsterveldt zei ook dat de maximale duur is geschrapt dat jongeren op het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) mogen zitten. Volgens haar stromen de meeste vmbo-leerlingen wel door naar andere opleidingen, maar een kleine groep kwetsbare jongeren kan belang hebben bij een jaartje extra vmbo.

Naast deze zeer gereguleerde manier van het aanpakken van de crisis, komen er ook andere manieren aan bod. Bijvoorbeeld het op een zeer praktische manier inzichtelijk maken wat iemand kan doen met 8000 euro. De Autoriteit Financiele Markten (AFM) heeft in samenwerking met het platform CentiQ het spel: ‘Meer keuze met geld’ gelanceerd. In het korte spel krijgen jongeren tips om valkuilen in de financiële wereld te vermijden. Ouders kunnen nu advies aan hun kinderen vragen wat te doen met het vakantiegeld dat deze maand op hun rekening wordt gestort, aldus AFM en CentiQ.

Twee verschillende oplossingen om het zeer actuele probleem het hoofd te bieden. Toch blijf ik me iets afvragen: Wat merkt u nu, van de krediet crisis in de klas? Merkt u dat uw klas voorzichtiger is met geld? Merkt u het in spreekbeurten of in opstellen? Merkt u het bij de ouders van de kinderen (gaat er vaker een boterham mee naar school in plaats van geld)?

Ik ben erg benieuwd naar uw reacties en natuurlijk op de resultaten van de poll van deze week!


Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.