Home » Inspiratieboek: ‘Dat kan bij ons niet/wel!’

Inspiratieboek: ‘Dat kan bij ons niet/wel!’

Onderwijs om studenten heen bouwen, hoe doe je dat? In het inspiratieboek Dat kan bij ons niet/wel!, een publicatie van Kennisnet, komen succesvolle en vernieuwende mbo-scholen aan bod die daar dus mooi wel in zijn geslaagd. In dit artikel de acht inspirerende scholen die in het boek worden geportretteerd.

1 Mijn School | Graafschap College

‘Mijn School in Doetinchem geeft schoolverlaters en jongeren die vastlopen in het reguliere onderwijs de kans om op hun eigen manier een mbo-opleiding te volgen. Het diploma is hetzelfde, de weg ernaartoe verschilt. ‘We willen studenten zo behandelen en opleiden, dat ze zich weer op hun plek voelen in de maatschappij.’’ (p. 15)

2 AC Duurzaam | Alfa-college

‘Geef de ruimte om te leren, dat is het motto van het project- en adviesbureau AC Duurzaam van de opleidingen techniek aan het Alfa-college. Door zoveel mogelijk samen te werken met het bedrijfsleven in de regio ontstaan nieuwe ideeën en zijn studenten gemotiveerder. ‘Leren kun je ook buiten de schoolmuren.’’ (p. 35) 

3 International Business Studies | Zoomvliet College 

‘Wie kiest voor International Business Studies in Roosendaal moet extra hard werken: tweetalig onderwijs, vier maanden stage in het buitenland, en ook nog eens drie diploma’s halen. Twee van die diploma’s zijn internationaal erkend. ‘Wij laten studenten zien tot hoeveel ze in staat zijn.’’ (p. 55)

4 Johan Cruyff College | ROC Nijmegen

‘Op de bovenste verdieping van het ROC Nijmegen huist het Johan Cruyff College: een mbo-opleiding speciaal voor talentvolle topsporters. Hoe zorg je dat jongeren die sport met stip op nummer een hebben staan, toch naar school blijven gaan? ‘Wij vragen aan iedere student: wie ben je, wat wil je en wat kunnen wij voor jou betekenen?’’ (p. 73)

5 Friesland College

‘Het Friesland College timmert al vier jaar aan de weg met praktijkroutes, waarbij studenten vanaf de allereerste dag ‘collega in opleiding’ zijn. Of je nu kok, receptionist of verzorgende wilt worden, je leert alles van collega’s én docenten op of dicht bij de werkvloer. ‘De klassieke onderwijsvolgorde is eerst theorie, dan praktijk. Wij draaien het om.’’ (p. 93)

6 Rijn IJssel

‘Binnen Rijn IJssel draait alles om RIJk Onderwijs. De tijd van vaste lesuren met hapklare brokken theorie is hier verleden tijd.  Elke opleiding biedt flexibele leereenheden die studenten prikkelen om in het diepe te springen. ‘Studenten moeten niet in zeven sloten tegelijk lopen, maar ze mogen alle zeven sloten wel een keer zien.’’ (p. 113)

7 Landstede MBO

‘Landstede MBO groeit van massaproductie naar maatwerk met hun concept Talentvol Ontwikkelen. Dankzij een uitgebreide online onderwijscatalogus hebben studenten de ruimte een onderwijsprogramma samen te stellen dat echt bij hen past. Dat vergt een andere manier van organiseren. ‘Begin bij je onderwijs en vul de logistiek daar op in. Niet andersom.’’ (p. 131)

8 SintLucas

‘Bij het Brabantse SintLucas draait alles om het ontwikkelen van een ‘creative community’. Vormgevers, modeontwerpers, restaurateurs en tv-makers leren elkaars materiaal, werk en taal kennen. ‘Juist op de grenzen van vakgebieden ontstaan nieuwe ideeën. Bovendien, je doet tegenwoordig niets meer alleen.’’ (p. 147)

Scholen om van te leren

Dat kan bij ons niet/wel! is geschreven door Frans Schouwenburg, strategisch adviseur bij Kennisnet. De publicatie is het vervolg op Scholen om van de leren: een inspiratieboek met portretten van acht po- en vo-scholen. Ben je hier ook in geïnteresseerd? Op OVM verscheen eerder het artikel ‘Scholen om van te leren: een inspiratieboek’. Ook kun je het boek via deze link direct downloaden.

Heb jij het inspiratieboek ‘Dat kan bij ons niet!’ al gelezen? Welke vernieuwende school spreekt jou het meest aan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.