Home » In elke klas een internetverslaafde (II)

In elke klas een internetverslaafde (II)

Vorige week schreef ik over een onderzoek waaruit bleek dat 3% van de 13 en 14-jarigen leidt aan internetverslaving. Onzin volgens Hans Rosenkamp die reageerde: “Wat een gezeur over ‘internetverslaving’. Wanneer een student de hele dag met z’n hoofd in de boeken zit dan spreken we toch ook niet van een vervelende verslaving?” Vandaag kwam ik via de weblog Weet wat ze gamen een interview tegen met verslavingsgoeroe Keith Bakker over game-verslaving dat nog een interessant licht op de zaak werpt.

Keith Bakker heeft sinds 2006 een kliniek voor verslaafde gamers. Deze gamers hebben symptomen die lijken op een echte verslaving, zoals bij drugs of alcohol. Maar van alle gamers die hij ziet, blijkt volgens hem slechts 10% echt verslaafd aan het gamen zelf te zijn. Bij de andere 90% ligt het probleem eigenlijk ergens anders. Als die problemen worden opgelost, kunnen ze ook makkelijk stoppen met gamen.

Op Weet wat ze gamen geeft Justine Pardoen volgens mij goed weer wat hier aan de hand is: “het je sociaal isoleren in games is een signaal dat een kind een ander probleem aan het oplossen is. Geestelijke gezondheidsproblemen, sociaal onvermogen, eenzaamheid en depressie. Het komt veel voor onder jongeren. Ik ben ervan overtuigd dat intensief gamen of internetten ten koste van andere activiteiten, waardoor je in de problemen komt met school, werk en huiselijk leven, vrijwel altijd een vorm van zelfmedicatie is.”

Volgens mij geldt dit niet alleen voor gamen of internet, maar ook voor het in een hoekje gaan zitten spelen, zoals Hans aangaf in zijn reactie. Wat echter blijft staan, is dat er een probleem is. En niet alleen de ouders, maar ook de school heeft hierin een belangrijke (signalerende) taak. Als zij zich realiseren dat het gamen of internetten een manier is om je toch ergens verbonden mee te voelen, dan kunnen zij deze kinderen ook beter helpen.

Als afsluiting nog een tip voor wie geïnteresseerd is in dit onderwerp. In het programma Family Matters gaat Keith Bakker met gezinnen met losgeslagen pubers naar de Pyreneeën om hun problemen aan te pakken. Eén van deze gezinnen is de familie van Walsum met de aan World of Warcraft verslaafde zoon Mike. De situatie thuis loopt hierdoor volledig uit de hand. Hij is agressief, interesseert zich nergens meer voor en heeft nog maar één vriend over, met wie hij online zit te gamen. Vanavond (23-12) om 5 voor half 9 wordt op Nederland 3 de tweede aflevering uitgezonden (of natuurlijk te bekijken via uitzendinggemist).

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.