Home » Hoe u start met sociale media in de klas

Hoe u start met sociale media in de klas

Door sociale media zijn de leerlingen van nu slimmer, mondiger en beter geïnformeerd. Er is een stroom van constante interactie ontstaan. Tussen leerlingen, maar ook tussen leerling en docent. Het is geen geheim dat leerlingen voorlopen op docenten in het toepassen van sociale media. Remco Bron gaf – op het derde nationale Nask-congres – om die reden een lezing over hoe je start met het gebruik van sociale media in de klas.

Van stiekem naar samen
Een van de belangrijkste stappen om sociale media te integreren, is het ‘normaliseren’ van het gebruik in de klas. Dat kan voor u als docent een lastige stap zijn, want niet alle leerlingen kunnen die verantwoordelijkheid al aan. Sommige docenten zijn bang dat leerlingen hun device gebruiken voor alles behalve de les. Natuurlijk is dat zo nu en dan ook het geval, maar dat is geen reden om de devices niet te gebruiken. Ook zonder tablet of mobieltje is de leerling soms met andere dingen bezig.

Bron inspireert zijn verhaal op een boek van Eric Ries: ondernemer en schrijver van de bestseller ‘The Lean Startup’. Een methode om succesvol te ondernemen. Ries definieert een startup als een organisatie of idee, gewijd aan creëren onder onzekere omstandigheden. Of dat nu bij een multinational is of bij u in het klaslokaal. Deze methode biedt u als docent voortdurend de kans om nieuwe ideeën en visies te testen,  aan te passen en door te ontwikkelen.

The Lean Classroom
Bron heeft het concept van Eric Ries in vier stappen vertaald voor toepassing in de Nederlandse onderwijspraktijk:

  1. Start een experiment
  2. Vraag constant feedback
  3. Pivot: go/no go
  4. Deel bevindingen

Om te beginnen kiest u een experiment dat u aanspreekt. Dat kan van alles zijn. U kunt met uw leerlingen een Wikipedia-pagina herschrijven van wetenschappelijk jargon naar begrijpelijk Nederlands. Of wat dacht u van een project financieren met behulp van crowdfunding? In de presentatie van Remco Bron vindt u veel meer bruikbare voorbeelden (vanaf dia 42) waar u wellicht iets aan heeft.

Feedback
Vervolgens is het belangrijk dat u zoveel mogelijk feedback verzamelt. Wat vinden uw leerlingen plus- en minpunten? Hebben zij misschien ideeën om het experiment te verbeteren of nog aantrekkelijker te maken? Ook kunt u uw project delen met collega’s die het op hun eigen manier inzetten in de klas. Zo verzamelt u samen zoveel mogelijk informatie over hoe het project de grootste kans van slagen heeft.

De beslissende fase (Pivot)
Na een uitgebreide feedbackronde is het tijd om knopen door te hakken. Heeft het project kans van slagen of zitten er toch te veel haken en ogen aan? Of is het met een aantal aanpassingen toch een geslaagd project? In deze fase beslist u, op basis van de bevindingen uit de feedbackronde, of u wel of niet doorgaat met het project.

Deel uw bevindingen
Tot slot is het van groot belang dat u uw bevindingen deelt met uw collega’s. Dit kan u bijvoorbeeld doen door een document te delen in Google Docs. Zo kan iedere collega zijn of haar eigen bevindingen kwijt en heeft u een compleet document dat u met iedereen kunt delen. Het onderling delen van informatie gebeurt volgens Bron nu nog te weinig, terwijl dit juist zo belangrijk is om snel te kunnen groeien. Betrek hier waar mogelijk ook leerlingen bij. Om dit te doen kunt u ze bijvoorbeeld een kleine online enquête e-mailen.

Graag horen wij van u of deze aanpak voor u werkt. Of hanteren u en uw collega’s misschien een andere aanpak? Deel uw bevindingen met ons en met uw collega’s en inspireer elkaar!

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.