Home » Favoriete educatieve apps: formatief toetsen

Favoriete educatieve apps: formatief toetsen

Als onderwijsredactie kunnen we er niet omheen: de stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In deze editie van ‘Favoriete educatieve apps’ bespreken we apps die u kunt inzetten als middel om formatief te toetsen. Welke app gebruikt u het liefst?

Plickers

Wilt u graag gebruik maken van technologie om formatief te toetsen, maar vindt u het te veel gedoe om iedere leerling de juiste app(s) te laten installeren? Dan is Plickers de perfecte app voor u. Want de enige die deze app moet installeren, dat bent u. Leerlingen gebruiken namelijk kaarten met symbolen, letters of nummers erop. Ze houden deze kaarten omhoog om antwoord te geven en u ‘scant’ het klaslokaal met de Plickers-app en haalt zo de antwoorden op. U kunt Plickers onder meer gebruiken voor snelle tussentijdse checks, meerkeuzevragen, polls en goed/fout-vragen. U download hier een gratis set kaarten en de app is gratis te downloaden voor de iPhone, iPad en Android.

Formative

Dit is fijn: nog een app die niet gedownload hoeft te worden. Al heb je er wel een device met internettoegang voor nodig, maar dat is voor de meeste leerlingen gelukkig geen probleem. Formative open je gewoon in de webbrowser en zowel docenten als leerlingen kunnen er gratis gebruik van maken. Met deze webapplicatie tovert u uw formatieve opdrachten, toetsen en het huiswerk voor leerlingen in enkele minuten om in online assessments en digitale opdrachten. U ziet precies welke leerling waar mee bezig is en daarnaast kunt u leerlingen desgewenst direct voorzien van feedback. U kunt het beste de animatie op de website bekijken om te zien hoe simpel dat is.

Kahoot

En nog een webapp die niet gedownload hoeft te worden. Formatief toetsen is nog nooit zo makkelijk geweest. Kahoot is onder de meeste docenten bekend, maar mag in dit lijstje niet ontbreken. ‘Met Kahoot kun je online een toets of quiz maken en deze door de leerlingen laten invullen. Het student-response systeem werkt op elk apparaat. Het stelt je in staat om een serie meerkeuzevragen (quiz), meningsvragen of enquêtevragen te maken die de leerlingen vervolgens kunnen beantwoorden via elk apparaat met een webbrowser (telefoon, tablet of desktop). Voor toegang kan de leerling de door de docent verschafte pincode in dit scherm invullen.’ Lees verder op Eduapp en download de kickstarter van Leraar 2020, waarmee u direct aan de slag kunt met deze app. 

Quizaline

Tussentijdse check-ups, toetsen, huiswerk… Met Quizaline – ook al een webapplicatie – worden deze dingen voor veel leerlingen een stuk leuker om te doen. Deze tool combineert de toets- en testmogelijkheden namelijk met gamification-elementen. Een gouden combi, want het maakt van Quizaline een erg aansprekende app. Net als de andere apps en toepassingen in dit artikel is Quizaline online te gebruiken. U maakt (gratis) een account aan, gaat naar het tabblad ‘Your Quizzes’ en klikt vervolgens op ‘Create a New Quiz’. Vanaf hier wijst alles voor zich. Net als bij Kahoot deelt u uw creaties vervolgens door middel van een klassencode, die leerlingen invullen op deze site.

Lees ook:

Maakt u al gebruik van een app uit bovenstaand lijstje? Of bent u dat van plan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.