Home » Favoriete educatieve apps: deel 1

Favoriete educatieve apps: deel 1

Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. Voor jou als docent, maar ook zeker voor de leerlingen. De favorietenlijst op onze computer mag weer eens opgeschoond worden, maar niet voordat we de meest aansprekende apps met jou hebben gedeeld. De top 5 educatieve apps waar jij en je leerlingen meteen mee aan de slag kunnen. To be continued…

1: InClass
InClass is eigenlijk niets meer dan een aantekeningenschrift. Maar dan wel een heel handige. Naast het maken van schriftelijke aantekeningen is het namelijk ook mogelijk om audio op te nemen, foto’s te maken en te filmen. Deze aantekeningen zijn vervolgens gemakkelijk te delen en te versturen naar andere devices. Regelrecht naar de printer bijvoorbeeld. Ook is het mogelijk om reminders en agenda’s aan te maken. Handig, voor het verdelen van taken of het noteren van huiswerkopdrachten. Maar wat deze app echt de moeite waard maakt, is dat je per vak of onderwerp een aantekeningenschrift aan kunt maken. Zo heb je altijd alles voor één vak bij elkaar en hoef je niet langer te zoeken waar je dat ene blaadje nou had gelaten, of waar dat filmpje ook alweer stond. Tip: op YouTube vind je een aantal handige tips en tricks die de moeite waard zijn.

2: Earthviewer
Hoe zag de aarde er 250 miljoen jaar geleden eigenlijk uit? Of een biljoen jaar geleden? En hoe was het klimaat in het verleden? Met Earthviewer, een verbazingwekkende app van het Howard Hughes Medical Institute, krijg je visueel antwoord op deze en meer vragen. Het is een interactieve tool om de rijke en vergaande geschiedenis van de aarde te verkennen. Zo is het mogelijk om de verschuiving van diverse continenten te bekijken terwijl je door de miljarden jaren heen bladert. Met extra lagen in de visualisaties is het mogelijk om veranderingen in onder andere de temperatuur, de samenstelling van de atmosfeer, de biodiversiteit en de lengte van de dagen te bekijken. Tip: De makers van deze app doen allerlei verrassende suggesties voor gebruik in de klas. Binnen de app, maar ook op de website. Klik daarvoor op find resources (rechtsboven op de pagina) of kijk onder het kopje related materials.

3: Dragon Dictation
De app Dragon Dictation zet het gesproken woord om in tekst. Handig, om snel e-mails of andere berichten te dicteren als je weinig tijd hebt of bijvoorbeeld in de auto zit. Maar ook in het klaslokaal kun je goed uit de voeten met deze app. Denk bijvoorbeeld aan spreekvaardigheid bij Engels, Duits, Frans of Spaans. Deze app zet de spreekvaardigheidoefening om in tekst, zodat je naderhand samen kunt kijken waar de fouten en verbeterpunten zitten. Toch net iets inzichtelijker dan alleen een audio-opname of aantekeningen van het gesprek. Of denk aan de voordelen voor dyslectische leerlingen. Voor hen zijn veel schrijfopdrachten een tijdrovende klus. Met deze app kunnen zij beter focussen op de belangrijke dingen en daardoor wellicht ook beter presteren. Tip: kijk hier voor meer apps waar dyslectische leerlingen hun voordeel mee kunnen doen.

4: Haiku Deck
Je kent het wel. Je moet een presentatie geven en je besluit er wat digitale ondersteuning bij te maken. Hoe handig webbased programma’s zoals Prezi ook zijn, om er echt iets moois van te maken heb je de tijd nodig. En dat heb je als docent of leerling gewoon niet altijd. En daarbij: niets erger dan een presentatie die er onprofessioneel uitziet, terwijl je idee of onderwerp dat niet is. Met Haiku Deck los je dit probleem binnen no-time op. De focus van Haiku Deck ligt namelijk op simpliciteit en hoogwaardig design. Naast de prachtige templates heb je de beschikking over een bibliotheek vol hoogwaardig en voor zichzelf sprekend beeldmateriaal. Ach, je kunt beter de introductievideo bekijken, dan begrijp je meteen wat we bedoelen. De iPad-app is gratis te downloaden, maar de webbased-versie werkt (momenteel nog) op uitnodiging. Tip: in de gallery kun je alvast bekijken wat de mogelijkheden zijn. Inhoudelijk zijn sommige presentaties ook nog interessant, dus wie weet kun je er zo een gebruiken in je les.

5: Explain Everything
Onder de indruk van het flipping the classroom-concept of van de Kahn Academy video’s? Niet nodig. Met Explain Everything maak je zelf op relatief gemakkelijke wijze videolessen a la Kahn. Met deze screencasting-tool maak je presentaties zoals je gewend bent. Als je iets ‘live’ in beeld wil brengen – bijvoorbeeld de uitwerking van een lastige formule – druk je op play en werk je gewoon verder. Je kunt afbeeldingen, tekst en bijvoorbeeld websites met meer uitleg importeren. En ook het delen van je video naar verschillende platforms is met een druk op de knop een feit. Een handige tool dus om te experimenteren met flipping the classroom. Of laat je leerlingen zelf iets uitleggen met behulp van deze app. Daar leer je uiteindelijk toch het meeste van. Tip: op de website van MorrisCooke, de ontwikkelaar van deze app, vind je een hele lijst aan handige videotutorials. En bekijk de blog voor ervaringen en tips van docenten die al met deze applicatie werken.

Werk jij al met een of meerdere van bovenstaande apps? Of ken je een applicatie die in dit lijstje echt niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier of stuur ons een e-mail.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.