Home » E-readers: de stand van zaken voor het onderwijs

E-readers: de stand van zaken voor het onderwijs

Hoe staat het met de e-readers en meer specifiek met het gebruik voor het onderwijs? Met de e-readers voor literatuur en krant zijn er ontwikkelingen genoeg: er is een nieuwe Kindle die redelijk positief ontvangen is en vanaf begin volgend jaar zal de veelbelovende Plastic Logic Reader op de markt zijn. Die zou veel nadelen die de andere readers nog hebben missen, zoals het formaat van het scherm, interactiviteit, het gebruiksgemak en het aantal file types dat ondersteund wordt. Is dit goed nieuws voor het onderwijs?

Die vraag is niet met een volmondig ‘ja’ te beantwoorden. Het rapport van Kennisnet over de e-readers dat sinds maart als download beschikbaar is, geeft een breed overzicht van de verschillende readers die beschikbaar zijn (m.u.v. de Kindle) en van de voor- en nadelen. Het rapport bevat ook een uitgebreid verslag van de pilots die er in 2008 in het onderwijs mee gedaan zijn.
De conclusie luidt: de huidige e-readers leveren nog onvoldoende mogelijkheden en comfort voor brede toepassing in het onderwijs. De reden is: e-readers bieden onvoldoende mogelijkheid tot interactiviteit, kunnen geen films afspelen en zullen de komende jaren alleen in zwart/wit beschikbaar zijn
. Door deze beperkingen en doordat de techniek relatief jong is en er nog geen overeenstemming bestaat rondom standaarden en bestandsformaten die op alle apparaten te gebruiken zijn is een investering door de uitgevers niet snel te verwachten.


Zullen e-readers ooit het antwoord worden op de zware tas, op papierverspilling, op de behoefte aan interactief niet-plaatsgebonden lesmateriaal, op de behoefte aan actualiseerbaar materiaal enz.? Sinds een paar maanden kun je e-books lezen van een iPhone. Met in je achterhoofd het rapport van Kennisnet over e-readers en de hang-ups die daar nog mee zijn denk je al snel: waar hebben we straks nog een e-reader voor nodig? Maak een wat grotere iPhone of lever een via bluetooth vol te laden e-paper-scherm bij je iPhone en klaar ben je. Of zet laptops om in een e-paper-kleurenscherm met een los opvouwbaar toetsenbordje. Nog iets bedenken voor de belfunctie. Iemand ideeën?
Ik koop nog niks en wacht rustig af, me vermakend met het volgen van de Vook en anderte rare initiatieven.
 

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.