Home » De Poëzieweek in de klas

De Poëzieweek in de klas

Komende donderdag is het weer zo ver. Gedichtendag 2014: het poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Tevens is deze dag de kick-off van de Poëzieweek, waarin dit jaar het thema ‘verwondering’ centraal staat. Veel docenten grijpen deze week aan om extra aandacht te besteden aan poëzie. Om hen te faciliteren ontwikkelt de organisatie ieder jaar themalessen voor het voortgezet onderwijs. Maar ook zijn er genoeg andere organisaties die zich bezighouden met poëzie voor leerlingen.

‘Alles begint met verwondering: de eerste woordjes, grote liefde, de ontdekking van het nog ongekende. Wie zich openstelt en onbevangen naar de wereld kijkt, verbaast zich: er is veel wonderlijks te zien, er is veel verrassends te beleven.’

Verwondering
Verwondering: het thema dat dit jaar centraal tijdens de Poëzieweek. Aan de hand van verschillende opdrachten en teksten van onder anderen Tom Lanoye en Cornelis ‘Kees’ Buddingh ontdekken leerlingen wat verwondering – en daarmee poëzie – voor hen betekent. De bijna vijftig pagina’s tellende reader is beschikbaar in twee versies: de light-variant voor het vmbo en de geavanceerde versie voor havo- en vwo-leerlingen. De readers bevatten negen lesideeën die afzonderlijk van elkaar in te zetten zijn.

Vakoverstijgend
Over het algemeen komt poëzie uitsluitend aan bod tijdens de lessen Nederlands. Maar een aantal lesideeën uit de Poëzieweek-readers zijn prima vakoverstijgend in te zetten. Een voorbeeld daarvan is de lestip ‘Verwondering en beelden’. Naar aanleiding van het gedicht ‘Oranjeachtig Rozerood’ van Linda Vogelesang gaan leerlingen werken aan een graphic poem: een gedicht waar woord en beeld nauw met elkaar verbonden zijn. De tekst staat in de tekening en de tekening omhult de woorden. Maar voor ze daadwerkelijk aan de slag gaan met hun kunstwerk analyseren de leerlingen het gedicht, denken ze na over de woordvolgorde en staan ze stil bij het gebruik van metaforen.

Een digitale wandeling door poëzie
Een ander initiatief is Dichter in het Web: een website voor middelbare scholieren in de bovenbouw. De site bestaat al wat langer maar is nog steeds de moeite waard. Aan de hand van achtergrondteksten, foto’s, animaties, muziek- en geluidsfragmenten en interactieve opdrachten kunnen leerlingen dieper in een aantal geselecteerde gedichten dringen. Zo kom je bij het gedicht ‘Afsluitdijk’ van Vasalis alles te weten over het metrum, de versvorm en de opbouw van de tekst. Maar ook de tijdsgeest en de levensloop van Vasalis komen aan bod. De bondige basisinformatie is een goed startpunt voor verdere analyse.

Meer lesideeën en projecten
Het Cultuurplein heeft een uitgebreide lijst samengesteld van poëzieprojecten en wedstrijden voor vmbo, havo en vwo. Ook de website van de Nederlandse Taalunie bevat een lijst met links naar lessuggesties poëzie. Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren heel wat leuke gedichten-apps verschenen. Zo kun je met Poems By Heart in een aantal stappen wereldberoemde gedichten uit je hoofd leren en met Poetry Daily ontvang je dagelijks nieuwe, verrassende gedichten. Enige nadeel: het zijn Engelstalige apps. Onze zoektocht naar relevante Nederlandstalige apps voor het voortgezet onderwijs heeft helaas nog niets opgeleverd.

Ken jij Nederlandstalige apps die je kunt inzetten bij poëzieonderwijs? En besteed jij de komende week ook extra aandacht aan gedichten tijdens de les? Hoe pak je dat aan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.