Home » De digitale leerplichtambtenaar

De digitale leerplichtambtenaar

Er komt één landelijk digitaal loket waarop scholen spijbelgedrag van leerlingen kunnen melden. Dat heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) gisteren bekend gemaakt tijdens een bezoek aan Noord-Holland, Friesland en Groningen. Het verzuimloket is onderdeel van een breed programma van maatregelen waarmee schooluitval voorkomen zou moeten worden. Het uiteindelijke doel is om schooluitval met 40% terug te dringen in 2012. Is deze digitale leerplichtambtenaar een te makkelijke oplossing of juist een stap in de goede richting?

Het verzuimloket wordt een beveiligde website waar scholen op één adres en op één manier verzuim melden. De IB-groep zorgt er voor dat iedere melding bij de juiste gemeente komt. Dit scheelt scholen veel uitzoekwerk en tijd. ‘Verzuim is vaak de voorbode van schooluitval. Het verzuimloket maakt het scholen makkelijker om spijbelaars te melden en letterlijk bij de les te houden. Dat is hard nodig, want hierdoor kan schooluitval worden voorkomen’, zo zegt Van Bijsterveldt.

Het verzuimloket is de laatste maanden al getest bij een aantal scholen en werd over het algemeen positief ontvangen. Vooral het gemak van het melden speelt hierbij een belangrijke rol. Zo zegt Annette Klappe van het Alfa-college in Groningen in Dag: ‘Wij hebben als mbo-school te maken met leerlingen uit misschien wel 20 tot 30 gemeenten in de regio. Vroeger moest je eerst uitzoeken waar die leerlingen dan precies woonden, en ze verhuizen rond die leeftijd ook nogal eens. Bovendien heb je niet altijd de juiste ambtenaar te pakken, die in kleinere gemeenten er ook nog vaak andere taken bij heeft. Dit systeem levert ons veel tijdwinst op.’

Het ministerie verwacht dat het aantal meldingen van schooluitval zal stijgen. Dit gebeurt overal waar het makkelijker wordt om te melden. Tegelijkertijd wordt verwacht dat scholen terughoudend zullen zijn omdat zij geld kunnen mislopen. Om dit tegen te gaan ontvangen scholen voor elke schooluitvaller minder een bedrag van € 2.000,- van het ministerie.

Het digitaal loket heeft dus een belangrijke signaleringsfunctie, maar uiteindelijk is is het vooral van belang dat er daadwerkelijk iets gedaan wordt met een melding. Op de site van het loket wordt ook gesteld dat het directe contact tussen school en gemeente een wezenlijk onderdeel blijft van het proces rondom het melden en aanpakken van verzuim. Maar vooral omdat het bij schooluitval vaak gaat om een veelvoud van problemen die zich afspelen bij de leerling en de familie, zullen scholen en gemeentes hier voorlopig nog een flinke taak aan blijven hebben. 

 

(Toelichting bij het YouTube filmpje: Naar aanleiding van een discussie op ‘De Dag van de Leerplicht’ schreven zes leerlingen van het Nova College in Amsterdam deze leerplicht-rap)

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.