Home » Beter en slimmer onderwijs met GeenSchool

Beter en slimmer onderwijs met GeenSchool

GeenSchool is een beweging van mensen die geloven dat onderwijs beter, leuker en slimmer kan. Niet morgen, maar nu. Zonder extra geld en beleidsaanpassingen. ‘De enige manier om erachter te komen hoe, is door het te doen’, is het adagium van GeenSchool-oprichter Alette Baartmans. Eind januari leverde zij daar – samen met vrijwilligers uit het hele land – op beroepscollege Brandenberg het bewijs voor.

Brandenberg is een van acht VO-locaties in het Zuid-Limburgse Parkstad van de onderwijskoepel SVO|PL. Door de krimp dreigde sluiting van deze school. Pas toen een andere vmbo-locatie in dezelfde regio door scheuren in het gebouw gesloten werd, mocht Brandenberg weer geloven in haar voortbestaan. Maar door de dreigende sluiting is de afgelopen jaren weinig in de leeromgevingen geïnvesteerd.

Pimp de school
De TalentenAcademie van SVO|PL biedt betrokken docenten de mogelijkheid om samen in binnen- en buitenland innovatieve onderwijsevents te bezoeken. Na afloop kunnen ze dan hun wat meer behoudende collega’s ‘besmetten’ met de opgedane nieuwe inzichten. In dat kader ging Brandenberg-docent Jos van Mil vorig jaar naar het Festival of Solutions in Driebergen. Alette gaf daar een workshop en na afloop deelde Van Mil zijn droom: een grote pimpbeurt van de school door zijn 150 derdejaars vmbo-leerlingen. Een nieuwe onderwijs-achtbaan werd gelanceerd.

Experimenteren binnen het systeem
Alette Baartmans: “Er wordt veel nagedacht over onderwijs dat beter aansluit bij de samenleving. Onderwijs dat slim gebruikt maakt van de laatste kennis over de ontwikkeling van mensen en technologische ontwikkelingen. Het is lastig om deze ideeën in de onderwijssector uit te proberen. Er is weinig geld, de werkdruk is hoog en de cultuur is gericht op regels die van verschillende kanten aan docenten worden opgelegd. Met GeenSchool geven we professionals in en rond het onderwijs de ruimte om binnen het systeem te experimenteren, met de samenleving en het bedrijfsleven als ondersteuning.”

Jonge helden
In Landgraaf begrijpen ze na deze projectweek maar al te goed hoe ‘netwerk-leren’ werkt. Met steun van een overactieve ouderraad, de directie, het College van Bestuur en een behoorlijk deel van het docententeam werd de school zonder voorwaarden een week lang overgedragen aan de mensen van GeenSchool. Voornamelijk zijn dat ‘jonge helden’ uit het netwerk van Alette en haar GeenSchool-partner Amber Passtoors. Geheel belangeloos droegen zij hun tomeloze energie over op leerlingen en medewerkers van Brandenberg.

Het resultaat?
Na vijf dagen en nachten zwoegen zorgde deze crew voor een ongelofelijke mindshift bij zowel leerlingen als docenten én een geheel vernieuwd schoolgebouw. Het geheim van het succes van GeenSchool ontdek je als je de ‘Ik ben een held’- diploma’s voor leerlingen en begeleiders leest. Hoeveel beter zou het onderwijs zijn als de daarop beschreven waarden vaker het vertrekpunt van handelen en denken bij docenten zouden zijn?


Alles over de GeenSchool-week in Landgraaf is na te lezen op de Facebookpagina en bij het Hetkind.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.