Home » Haalt u al het meeste uit Twitter?

Haalt u al het meeste uit Twitter?


Voor veel docenten zijn sociale media een belangrijk onderdeel van de professionele ontwikkeling. En Twitter, dat is onder hen misschien wel het populairste platform om op de hoogte te blijven van onderwijsontwikkelingen en praktijkvoorbeelden. Waar sommige docenten precies weten hoe ze Twitter kunnen gebruiken, blijft het voor anderen een platform waar ze ‘ooit eens’ een account hebben aangemaakt. Waar staat u? Haalt u al het meeste uit Twitter?

Netwerk van gelijkgestemde docenten
Veel docenten benutten de kracht van Twitter om hun eigen professionele ontwikkeling vorm te geven. Uit onderzoek blijkt dat de meeste docenten Twitter gebruiken om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen het onderwijs en het eigen vakgebied, om zo de eigen lespraktijk te verbeteren. Dat doen ze door een betekenisvol en divers netwerk van gelijkgestemden op te bouwen. Dat werpt vruchten af: de positieve en informele cultuur binnen deze netwerken draagt namelijk bij aan meer samenwerking en participatie (Visser et al., 2014). Dat uit zich onder meer in het delen én opdoen van interessante bronnen, best practices en tips die aansluiten bij de eigen lespraktijk. Begint u net met Twitter of wilt u meer uit het platform halen? Doe dan uw voordeel met onderstaande tips:

1. Houdt zakelijk en privé gescheiden
Een professioneel Twitter-netwerk valt of staat met de personen en organisaties die u volgt. Kijk voordat u iemand gaat volgen daarom eerst waar iemand precies over tweet. Sluit dit aan bij uw interesses? En tweet iemand op regelmatige basis of dateert de laatste tweet uit 2013? Zorg er daarnaast voor dat u uw persoonlijke netwerk scheidt van uw professionele netwerk. Zo houdt u uw persoonlijke tweets binnen uw privédomein en bent u interessanter voor volgers. Dit kunt u doen door twee account aan te maken. Met behulp van dashboards als Hootsuite en TweetDeck kunt u gemakkelijk switchen tussen accounts. Dit is sowieso een aanrader omdat u ook andere accounts, zoals uw Facebook- en LinkedIn-account, kunt toevoegen. Wel zo makkelijk, om alles binnen één dashboard te hebben.

2. Gebruik de zoekfunctie
De zoekfunctie van Twitter leent zich goed voor de zoektocht naar lesmateriaal en andere, voor u relevante onderwijscontent. In tegenstelling tot de resultaten van Google, bestaan de zoekresultaten op Twitter altijd uit recente posts. Daarnaast bestaan de zoekresultaten op Twitter uit reeds gecureerde content. Iemand zet het niet voor niets op Twitter. Nu hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat de content ook meteen relevant is voor u, maar wellicht brengt het u eerder bij de content die u zocht. In dit artikel leest u meer over hoe u én uw leerlingen (daar is het artikel op gefocust) gebruik kunnen maken van de zoekfunctie.

3. Gebruik hashtags
Als u Twitter gebruikt of wilt gaan gebruiken als onderdeel van uw persoonlijke leernetwerk, dat kunt u niet om hashtags heen. Het doel van de hashtag is namelijk om communities te creëren rond bepaalde onderwerpen. Daarnaast zorgt u ervoor dat uw bericht ook buiten uw netwerk wordt gedeeld, wat weer kan leiden tot interessante volgers. Middels de zoekfunctie kunt u zoeken naar hashtags met betrekking tot uw interesses. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van hashtags om te participeren in gesprekken en discussies rond bepaalde thema’s. Veel congressen hebben bijvoorbeeld een eigen hashtag. Zo kunt u gedurende de dag alle gesprekken en discussies volgen. Handig, voor als u er zelf niet bij kunt zijn.

4. Maak gebruik van dashboard-tools
Eerder kwamen de dashboard-tools Hootsuite en TweetDeck al aan bod. Naast het feit dat u er gemakkelijk mee van account kunt wisselen, zijn deze dashboard een prima hulpmiddel om andere bovenstaande punten verder vorm te geven. U kunt er als het ware uw Twitter-ervaring mee optimaliseren. Met deze tools kunt u namelijk lijsten en zoekopdrachten aanmaken. Dat doet u door in het dashboard (bij beide tools linksboven) op het plusje te klikken. Uw vaste items verschijnen dan in nieuwe kolom in het dashboard. Zo heeft u niet alleen uw accounts, maar ook uw persoonlijke zoekopdrachten en lijsten in één overzichtelijk dashboard bijeen. Klik hier voor een lijst van tools waarmee u uw sociale mediapraktijken (niet alleen Twitter) naar een hoger plan kunt tillen.

Hoe zet u Twitter in als onderdeel van uw persoonlijke leernetwerk? Deel uw tips en suggesties door een reactie achter te laten via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.