Home » Favoriete educatieve apps: populaire geschiedenis-apps op Eduapp

Favoriete educatieve apps: populaire geschiedenis-apps op Eduapp


Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In deze editie bespreken we de vijf populairste apps op Eduapp voor geschiedenis. Deze website biedt niet alleen een overzicht van apps, maar ook bijbehorende lesideeën voor en door docenten. Handig! Wat is uw favoriete geschiedenis-app?

My Life as a Refugee
Met deze app verplaatsen leerlingen zich spelenderwijs in de rol van een vluchteling van dezelfde leeftijd. De leerling kiest een personage en moet vervolgens vluchten uit een gevaarlijke situatie. Tijdens de vlucht komt de leerling steeds voor moeilijke keuzes te staan: je wel of niet aansluiten bij andere vluchtelingen, of wel of niet je broertje meenemen. Docent Christiaan Diem heeft een lesopdracht aan de app gekoppeld, waarbij leerlingen een verhaal moeten schrijven vanuit het perspectief van een vluchteling. Ze mogen informatie gebruiken uit de app, maar deze moet wel worden gekoppeld aan reëele en actuele situaties. Lees hier verder.

EnToen.nu
De Canon van Nederland is onder meer beschikbaar als educatieve app. En al is de app gericht op leerinhouden van groep 5 tot en met 8 in het primair onderwijs, ook in de onderbouw van het voortgezet onderwijs is de app goed te gebruiken. Er is namelijk ontzettend veel audiovisuele informatie in te vinden over de Nederlandse geschiedenis. Er is zowel een gratis versie als een betaalde variant beschikbaar. In laatstgenoemde zijn interactieve opdrachten verwerkt. Bekijk voor meer informatie de instructievideo over de app.

Het Spel van de Gouden Eeuw
Het Spel van de Gouden Eeuw is verkrijgbaar als app maar kan ook online worden gespeeld. De game duurt in totaal ongeveer anderhalf uur, maar je kunt het op ieder gewenst moment pauzeren en er weer mee verder gaan. ‘In het Spel – met spelregels gebaseerd op ons eigen onderzoek – ben jij een beginnende koopman in Amsterdam in 1594. Met eigen geld, met krediet van anderen en door een goede mix van risico en rendement kun je heel rijk worden! Word jij net zo succesvol als de rijkste kooplieden van Amsterdam in de Gouden Eeuw?.’ (bron) Docent Eelco van Westerink laat zijn leerlingen tijdens de les een kwartier spelen, waarna ze thuis een zo hoog mogelijke winst moeten zien te behalen. De drie leerlingen met de hoogste scores delen bij de volgende les hun succesvolle handelstechnieken.

MuseApp
Knippen en plakken met een beetje van Maggi, daar draait het om in MuseApp. Met deze creatieve applicatie maak je je eigen kunstwerk met behulp van details uit beroemde werken van onder meer Michelangelo, Vermeer en Rembrandt. Als je de details terug in het originele werk sleept, kom je van alles te weten over het doek en de meester. Al met al een prima combinatie tussen creatief en educatief. Download de handleiding voor meer informatie of bekijk de instructievideo.

Oorlogsmonumenten in Beeld
Oorlogsmonumenten in Beeld biedt een audiovisueel overzicht van de belangrijkste oorlogsmonumenten in Nederland. ‘Het archiefmateriaal voegt in (bewegend) beeld aanvullende informatie en achtergronden aan de monumenten toe. Het toont bijvoorbeeld onthullingen, herdenkingen en oorspronkelijke oorlogsbeelden. Dankzij Oorlogsmonumenten in Beeld krijg je meer inzicht in de geschiedenis en verhalen die bij oorlogsmonumenten in Nederland horen en blijven deze levendig en toegankelijk voor iedereen, nu en in de toekomst.’ Lees verder op Erfgoedinbeeld.nl.

Lees ook:

 

Welke geschiedenis-app mag niet ontbreken? Motiveer uw tips en suggesties in een reactie via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.